Sanitat descarta decretar el tancament general d'escoles pel coronavirus

Fernando Simón assegura que la mesura «no seria útil» per frenar l'expansió de la malaltia

clinic / periodico

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Després d’estudiar amb detall la possibilitat de tancar les escoles per frenar l’expansió del coronavirus, el Ministeri de Sanitat ha arribat a la conclusió que no seria útil ni tan sols un escenari de més nivell de contagi. És més, podria incrementar el risc de transmissió. Així ho acaba de destacar Fernando Simón, director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries.

El primer perill associat al contagi d’un menor no és per a ell mateix a causa de l’escassa incidència de la malaltia en aquestes edats. La taxa de letalitat, per les dades proporcionades per les autoritats xineses, és del 0,2% fins als 9 anys davant el 2% o 3% de la mitjana de la població. El principal risc és que l’encomanin a les seves famílies i altres persones adultes. Si es tanquen les escoles, és previsible que es mobilitzin molts cuidadors (avis inclosos) per poder estar amb les criatures. És més, segons ha destacat Simón, els nens i les nenes sortirien al carrer, els parcs o acudirien a centres comercials, on el risc de transmissió és més gran que en un escola, un espai delimitat i controlat. 

Quatre menors infectats

Simón ha fet aquestes consideracions arran del cas d’una nena de 4 anys infectada a Madrid, així com de dos menors més a la comunitat de Castella-la Manxa que també han donat positiu i se sumen a la noia de 16 anys de Girona.

Notícies relacionades

En tots els casos s’estan aplicant els protocols que preveuen l’aïllament del malalt i dels contactes previs que s’hagin pogut determinar. «Cal extremar la cura sobretot per la seva capacitat de transmetre’l a les famílies. Algunes aules hauran de posar-se en quarantena i alguns professors de les classes dels afectats s’hauran d’apartar també, però no és necessari tancar les escoles», ha precisat el coordinador del comitè de seguiment del coronavirus.

Cap de les noves dades rebudes en les últimes hores porta el Govern a passar de la fase 1, la de contenció, a la de mitigació, en què ja es prendrien mesures més dràstiques. Ni tan sols el descobriment que el 13 de febrer va morir una persona afectada pel Covid-19.

Temes:

Coronavirus