DEROGACIÓ DE LA LOMCE

El Govern aprova la llei d'Educació

El text haurà de passar ara al Parlament i ser discutit amb els grups polítics

celaa ley educativa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Sota la premissa que l’educació és l’«eix del canvi, eina d’igualtat i porta a l’economia», el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts –una vegada més– la nova llei educativa, que ha sigut en un calaix a causa de l’aturada legislativa. L’anterior Executiu socialista ja la va ratificar al seu dia. De fet, hauria d’haver-se debatut al Parlament el gener del 2018. Ara, l’actual Govern torna a donar llum verda al projecte legislatiu, que implica una derogació de la controvertida LOMCE (‘llei Wert’). No obstant, falten molts mesos perquè entri en vigor, ja que ha de ser debatuda i pactada amb els grups polítics al Congrés i al Senat.

La llei, promoguda per la ministra Isabel Celaá, posa l’accent en l’educació pública «inclusiva, de qualitat i personalitzada». Un dels objectius és reduir de forma considerable l’alt nombre de repetidors entre els alumnes espanyols (la xifra triplica la mitjana de l’OCDE). La nova norma especifica que si un estudiant ha de repetir ha de ser una decisió col·legiada de tot l’equip docent. Es podrà accedir al títol de Batxillerat amb un suspens (un de sol). S’eliminaran les revàlides (hi haurà avaluacions de diagnòstic a 4t de Primària i a 2n d’ESO) i també els itineraris, que impliquen als alumnes decidir el camí escolar en funció de les assignatures. En les comunitats amb llengua cooficial, la competència de l’Estat serà del 65%, mentre que en la resta d’autonomies serà del 55%. La prova d’accés a la universitat, de moment, no es canviarà (no es pot fer a meitat de curs), però en tot cas la ministra Celaá sí que descarta fer una única EvAU a tot el territori espanyol a causa de les competències que tenen les autonomies.

Religió no comptarà per a nota

Religió es continuarà oferint a les escoles, però els alumnes que no l’escullin no tindran assignatura alternativa. Faran una «altra cosa», que encara està sense especificar. En tot cas, Religió no comptarà per a la nota mitjana. Tots els estudiants cursaran una assignatura de valors cívics i ètics.

Notícies relacionades

La prevenció de la violència masclista, les competències digitals, l’autonomia dels centres i l’atenció personalitzada (una cosa que implica una considerable inversió econòmica per tenir professors de suport que atenguin els alumnes amb dificultats d’aprenentatge) està també en l’esperit de la nova norma.

El ministeri que dirigeix Celaá repeteix que l’escola concertada –almenys la que no segrega per sexes– «no té res a témer» amb la nova llei. Entre els objectius del ministeri hi ha expandir l’escolarització de 0 a 3 anys i convertir la Formació Professional en uns estudis de primer nivell acadèmic.

Temes:

Isabel Celaá