GREU ACUSACIÓ

Ábalos diu que Feijóo va suggerir rebaixar la seguretat de l'AVE a Galícia per accelerar-ne l'arribada

El ministre de Transports assegura que ha optat pel «nivell màxim» de fiabilitat, tot i que l'execució sigui més lenta

zentauroepp52493150 balos200226104334

zentauroepp52493150 balos200226104334 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha assegurat que el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, «va suggerir» al seu departament incorporar el sistema de seguretat ASFA a l’AVE en aquesta comunitat per accelerar l’arribada del tren, però que han optat pel «nivell màxim», el sistema ERTMS nivell 2, tot i que l’execució sigui més lenta. «No me la jugo en qüestions de seguretat», ha dit.

El ministre ha fet aquestes manifestacions al Ple del Senat en resposta a una pregunta de la senadora del PP Pilar Rojo sobre inversions a Galícia. Després de revisar terminis d’obres i execució, el ministre ha explicat que s’ha optat per aquest sistema ERTMS per responsabilitat i ha sigut en aquest moment quan ha explicat que Feijóo havia fet un altre plantejament.

«El seu president ens va suggerir que amb ASFA potser podíem arribar abans. I potser hauríem arribat abans, però parlem de Galícia i de seguretat ferroviària», ha dit a la senadora, en una al·lusió clara a l’accident d’Angrois del 2013, que va causar la mort de 81 persones i més de 140 ferits.

Ábalos ha fet èmfasi que s’ha instal·lat el sistema de protecció de trens ERTMS nivell 2 i que no s’accelerarà l’obertura del tram fins que la seguretat sigui completa. «És preferible un nivell màxim de seguretat abans que res, que en això ja en tenim experiència. No correm, no ens juguem la seguretat», ha recalcat.

Comparació amb el PP 

Fora d’això, el ministre ha defensat la implicació del seu departament amb l’execució de l’AVE a Galícia a diferència dels set anys del Govern del PP i ha dit que «és procedent ser optimista i confiar» que s’aconseguiran els «objectius», però sense donar més detalls.

Entre altres dades, ha situat les proves a màxima velocitat entre Zamora i Pedralba de la Pradería (Zamora) a finals de març, amb l’objectiu de sol·licitar l’autorització de posada en servei la primavera d’aquest any. El 25 de febrer el tram es va posar a disposició del Sistema de Gestió del Trànsit per començar aquestes proves a 300 quilòmetres per hora i que s’espera autoritzar la posada en servei de tot el tram en els mesos següents.

També ha afegit que l’activitat és «frenètica» en l’execució del tram entre Pedralba i Taboadela (Ourense), en el qual està «tot contractat» i es treballa «a ple rendiment».

AVE d’aquí a dos anys

La senadora popular Pilar Rojo ha criticat la imprecisió del ministre sobre quan arribarà l’AVE a Galícia, que la parlamentària ha situat ja l’any 2022, i Ábalos ha apuntat que està executant les obres amb els Pressupostos de l’Estat de l’Executiu anterior, ja que els comptes de 2018 estan prorrogats.

Rojo ha repassat una llista d’infraestructures que necessiten inversió, tant carreteres, com ports i aeroports de Galícia i la xarxa ferroviària convencional, amb trens «que porten 35 anys funcionant», ha dit, i un sistema «degradat». Entre molts altres assumptes, la senadora gallega ha censurat la pujada de peatges a l’AP-9 i ha exigit el traspàs a Galícia d’aquesta autopista.

El ministre, per la seva banda, ha contestat amb una bateria d’inversions que estan en marxa en aquesta comunitat, a més de l’AVE, i ha dit que el PP està perdent «la batalla per la confusió». Respecte als peatges  a l’AP-9, ha admès que Galícia és una comunitat «perjudicada» per aquest pagament, però que «no seria així si el PP no l’hagués prorrogat fins al 2048».

Bonificacions en estudi

Notícies relacionades

Ha dit que s’estudien bonificacions per a viatgers habituals, com els que utilitzen la via per acudir a la feina cada dia, i que es negocia amb l’empresa concessionària perquè serà necessari modificar el conveni. «Però si els interessen les bonificacions a l’AP-9, els convido a aprovar els Pressupostos de l’Estat», ha afegit el ministre.

També s’ha mostrat partidari que la comunitat autònoma participi en la gestió de l’autopista i, sobre el traspàs de la via, ha dit que «no hi ha problema» perquè és partidari de la gestió gallega, així que ha desafiat el PP a portar un acord del Parlament de Galícia al Congrés. «I ho votem. Facin alguna cosa de veritat», ha conclòs, «perquè fins fa pocs vostès ni defensaven la transferència».