Sanitat manté, de moment, el mateix nivell d'alerta a tot Espanya

La possibilitat de tancar escoles i restringir moviments en zones del País Basc i Madrid es tornarà a debatre aquest dimarts

L'epidèmia es dispara amb 44 nous casos i arriba gairebé als 130 afectats, 32 a Madrid i 16 a Catalunya

coronavirus espana / periodico

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Manuel Vilaseró

El coronavirus s’expandeix a Espanya cada dia amb més celeritat però no és el que més preocupa al Ministeri de Sanitat, sinó els dos focus de Vitòria i de la població madrilenya de Torrejón de Ardoz. Al no haver pogut determinar-se a cap d’aquestes zones l’origen de la infecció, els experts sospiten que podria estar propagant-se de manera descontrolada i el Ministeri de Sanitat, d’acord amb les respectives comunitats autònomes, podria activar-hi el denominat «escenari de mitigació», cosa que comportaria «restriccions al moviment de persones». [Seguiu les últimes notícies sobre el coronavirus en directe.]

S’estudia tancar escoles, aconsellar el teletreball i vetar esdeveniments massius, entre altres mesures, segons el coordinador de la comissió de seguiment del Covid-19, Fernando Simón. També s’estudia «incrementar la sensibilitat dels sistemes de vigilància», per determinar si, efectivament, s’està «escapant la transmissió» a aquestes zones. Es podrien fer, per exemple, més controls a la població per determinar si pateix o no coronavirus, cosa que «comporta recursos importants», té «repercussions en els serveis assistencials i augmenta la percepció de risc en la població».

En el moment precís

En diverses reunions mantingudes amb els consellers afectats i els comitès d’experts es va decidir ahir a la nit no activar encara el nou escenari, però segueix a la recambra. Aquest dimarts es tornarà a debatre. «Mesures com aquestes tenen un gran impacte econòmic i social als llocs on es prenen, així que s’ha d’esperar al moment precís: ni abans que sigui necessari ni tardar massa», ja havia advertit Simón al matí. Suprimir les classes, per exemple, «és una cosa que té un gran impacte perquè els nens no tenen amb qui quedar-se, va afegir a tall d’exemple.

Si diumenge es van registrar 25 casos nous, més d’un per hora a tot Espanya, aquest dilluns han sigut més de 40, que han elevat el balanç total a 126. Són xifres equiparables a les que es van donar a Itàlia quan el Govern d’aquest país va prendre mesures tan dràstiques com aïllar per complet 11 poblacions.

Espanya no està en el mateix escenari que el país veí, segons Fernando Simón, perquè el 90% dels malalts es van encomanar a l’estranger o per persones que havien visitat zones de risc. Tots els seus contactes estan localitzats i en aïllament, tret de Torrejón de Ardoz i Vitòria.

L’església evangèlica

La situació de la població madrilenya és la més preocupant perquè hi ha dos focus amb més de dotze afectats i de cap dels dos se’n sap l’orígen. Tampoc es trobat un vincle comú entre ells. El que més inquieta està vinculat a una congregació evangelista amb afectats també a Leganés, una altra població madrilenya, situada 30 quilòmetres de Torrejón. En aquesta última tres fidels estan ingressats i el seu pastor i altres feligresos guarden quarantena als seus domicilis.

L’altre focus de Torrejón correspon al primer ingressat a l’hospital de la localitat, l’home de 77 anys que va ingressar en estat greu i així segueix des del 15 de febrer passat. Ha encomanat persones del seu entorn i personal del centre sanitari però s’ignora qui va ser el ‘pacient 0’ que li va traspassar la malaltia.

Mig centenar de sanitaris aïllats

A Vitòria l’epicentre de la infecció se situa a l’hospital Txagorritxu, on va emmalaltir una doctora de 28 anys que no havia viatjat a l’estranger però que ha encomanat ja personal sanitari i pacients del centre. Més que per l’extensió en la població, hi ha deu casos a la comunitat autònoma, aquest punt preocupa perquè el seu epicentre és un centre sanitari, amb tot el que això comporta. Mig centenar de sanitaris estan ja en quarantena a les seves cases, un personal amb qui no es podrà comptar en cas d’emergència.

Al marge del debat sobre mesures de més calat, la sanitat basca va aprovar que als hospitals on hi hagi malalts de Covid-19, cap pacient abandoni la seva habitació. Els familiars tampoc poden estar als passadissos ni en altres zones comunes.

Catalunya, 16 casos

A Catalunya, on ja s’han registrat 16 casos, al ministeri li preocupa que en un d’aquests casos hi podria haver també un alt risc de transmissió nosocomial (que es transmet en hospitals, en centres sanitaris), tot i que no ha passat encara», segons Simón. La Conselleria de Salut va assegurar, no obstant, desconèixer quin cas es refereix el coordinador i va assegurar que es «coneix l’origen de tots» que «tots els seus contactes estan controlats».

Per a la resta del país la recomanació bàsica de Sanitat i en la qual ha va insistir molt Fernando Simón és que la població extremi les «mesures bàsiques d’higiene» i tots aquells que tinguin «simptomatologia respiratòria» no acudeixin a esdeveniments massius, com les manifestacions feministes del 8-M, que tindran lloc diumenge que ve. «S’ha d’anar amb les mans rentades, mirar de no tossir, no només pel coronavirus, sinó en qualsevol moment», ha precisat. També va avançar que s’estudien mesures per a casos concrets, com prohibir fer petons a les imatges durant la Setmana Santa o evitar que vinguin aficionats d’esdeveniments esportius procedents de les zones de risc, com el nord d’Itàlia.

Tres de recuperats

Notícies relacionades

No tot són males notícies. El primer infectat d’Andalusia, ingressat en un hospital de Sevilla, va ser donat ahir d’alta i s’ha aconseguit rastrejar com es va encomanar i la cadena de contactes establerts des de l’origen.  Era un tercer focus que inquietava i ja ha deixat de fer-ho.

Des de les Canàries i les Balears també es va informar que dos malalts més van rebre l’alta, tot i que el ministeri encara no porta aquesta comptabilitat. Com tampoc pot precisar quants dels ingressats es troben en estat greu. Entre cinc i deu va ser la forquilla facilitada ahir.