DOS SANITARIS AMB COVID-19

Alerta al Clínic pel contagi d'un metge

Salut investiga si va exposar sense saber-ho el coronavirus a companys i pacients

El facultatiu es va infectar fora del centre, com una altra doctora de Sant Cugat

zentauroepp52482835 soc200229123330

zentauroepp52482835 soc200229123330 / ELISENDA PONS

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Dos dels nou contagiats a Catalunya per coronavirus són metges, segons la Conselleria de la Salut. Fonts consultades per aquest diari informen que almenys un d’ells és metge de l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquest professional es va encomanar, fora del centre, per contacte amb una familiar íntima, també metge: es tracta de la dona de 56 anys de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), del contagi de la qual va informar Salut divendres a la nit.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, han informat aquest dissabte d’aquest nou cas en una conferència de premsa en la qual, a més, han demanat als ciutadans que creguin estar encomanats pel coronavirus que no acudeixin als hospitals i truquin al 061 Salut Respon perquè se’ls practiquin les corresponents proves als seus domicilis.

Tres nous casos 

Aquest diumenge s’ha informat de tres nous contagis. Es tracta de dos homes que van viatjar a Milà i d’una dona que va estar en contacte amb un afectat.

Guix ha explicat que una doctora de 58 anys de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) va estar entre els dies 19 i 21 d’aquest mes de febrer a Munic (Alemanya), on va estar en contacte amb un home d’un país europeu que també va donar positiu per SARS-CoV-2 (el nom científic del coronavirus xinès). Un avís de la xarxa europea d’epidemiologia sobre aquest possible contagi va derivar que s’activessin els sistemes per fer les proves a Catalunya a la metge.  

Així, la dona va contreure el virus i l’hi va encomanar, posteriorment, al metge del Clínic, que té 59 anys i també viu a Sant Cugat del Vallès. És a dir, cap d’aquests dos professionals sanitaris s’ha encomanat fent tasques assistencials, segons ha confirmat Salut. Tot i així, ni la consellera ni el secretari de Salut Pública han descartat que els dos pacients, al seu torn, hagin pogut transmetre’l a algun company de feina o pacient. De moment es desconeix si ha sigut així. Però, en tot cas, qualsevol hospital o centre sanitari és un àmbit especialment sensible perquè hi ha persones malaltes. 

Al conèixer-se el cas de la doctora, ha explicat Guix, es va activar el protocol corresponent, cosa que ha permès identificar fins al moment 51 persones que van estar en contacte amb ella. «És una professional de la salut, però la infecció no té res a veure amb la seva feina», ha repetit. La facultativa continua ingressada al Clínic en estat lleu.

Ara Salut també prova d’identificar les persones que van estar en contacte amb el metge encomanat pel virus, si bé Guix ha puntualitzat que alguns d’ells seran possiblement coincidents amb el de la doctora. En tot cas, segons ha pogut saber aquest diari, el nombre de persones que han estat en contacte amb aquests dos casos és «molt reduït» i el risc individual, «molt baix».

A més del metge del Clínic, aquest dissabte Salut ha informat d’un altre cas més de coronavirus a Catalunya: una dona de 52 anys resident a Girona que havia viatjat en els últims dies a Itàlia. Segons ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es tracta d’una treballadora municipal del Servei Municipal d’Ocupació (SMO). Continua hospitalitzada al Doctor Josep Trueta i els seus símptomes són «lleus».

D’altra banda, els altres tres pacients amb Covid-19 detectats a Catalunya també continuen aïllats al Clínic, on evolucionen favorablement, segons el departament de Salut.

La consellera Vergés també ha informat que els pacients encomanats que es trobin en estat lleu seran traslladats pròximament als seus domicilis perquè segueixin allà la seva recuperació amb el recolzament d’equips mèdics especialitzats.

Noves mesures

Salut farà a casa la prova de coronavirus a aquells ciutadans que presentin símptomes amb un quadro lleu. L’equip que acudeixi a les cases recollirà les proves i les enviarà directament al laboratori de referència perquè les estudiïn, ha indicat Encinas. Segons ha explicat Vergés, el dispositiu habilitat pel departament en col·laboració amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) compta amb set unitats especialitzades a Catalunya, que acudiran als domicilis dels pacients que tinguin dubtes sobre si estan encomanats pel coronavirus.

La consellera ha indicat que el seu departament també treballarà perquè les persones sense simptomatologia greu i que han donat positiu en la proves del coronavirus estiguin «a casa amb tot el seguiment i el recolzament», ja que «el lloc adequat és el seu propi domicili».

Per portar a terme aquesta tasca, ha explicat Vergés, Salut ha actualitzat tots els protocols per «detectar els casos ràpidament i fer les proves quan toca i com toca».

La consellera ha agregat que les mútues privades hauran de seguir el nou protocol en cas que se’ls demani actuar davant d’un eventual nou episodi de coronavirus.

Salut també remetrà als seus domicilis els pacients que han donat positiu en coronavirus i que es troben ingressats en estat lleu als hospitals.

La consellera, d’altra banda, ha indicat que el departament de Salut «garantirà» l’existència de tota mena de material sanitari en els centres i hospitals públics de Catalunya després de la denúncia efectuada ahir pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) que s’està sostraient material, especialment mascaretes. «Independentment d’algun episodi [de falta de mascaretes], garantim que hi haurà material», ha dit Vergés.

Dos sanitaris més a Àlaba

Els casos dels metges catalans se sumen als de dos sanitaris confirmats ahir: una professional sanitària de l’hospital de Txagorritxu a Àlaba, sense «antecedents de risc» i que havia viatjat a Andalusia anteriorment, i un altre professional de Txagorritxu. En aquests casos, l’hospital alabès ha habilitat la sisena planta per a l’aïllament dels pacients amb què els dos sanitaris han tingut contacte.

Notícies relacionades

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha afirmat que la majoria dels casos que s’han identificat en el conjunt d’Espanya, prop de 50, estan relacionats amb viatges a Itàlia i ha remarcat que «tots els casos estan evolucionat relativament bé», incloent-hi les dues persones que encara són a l’UCI.

En una roda de premsa després de la Comissió de Seguiment presidida pel ministre de Sanitat, Simón ha explicat que s’està investigant l’origen de tots els casos «amb molt detall» per conèixer-ne la procedència i intentar tenir sota control tots els possibles contactes de les persones encomanades.