PLA DE MILLORA

Justícia instal·larà càmeres als espais crítics de les presons

El pla anunciat pel Govern preveu eliminar punts cecs de cel·les d'aïllament i sales de registres

Capella remarca que l'objectiu busca recollir «situacions d'estrès» i beneficiar tant interns com funcionaris

zentauroepp52541837 soc200228183346

zentauroepp52541837 soc200228183346

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Justícia  eliminarà tots els punts cecs dels espais més crítics de les presons catalanes. Per a això instal·larà càmeres a les cel·les d’aïllament i en les de contenció i a les sales de registres on actualment no n’hi hagi. El sistema no només gravarà la imatge, sinó també el so.

Només les presons més modernes, com és el cas de Puig de les Basses i Mas Enric, tenen desplegat aquest sistema de vigilància i seguretat. En la resta de presons, el pla anunciat ahir pel Govern es desenvoluparà en dues fases. En la primera, ja en marxa, s’instal·laran un centenar de càmeres a les presons  de Brians 1 i Ponent. A finals del mes d’abril s’haurà acabat aquesta tasca. El propòsit és que el 2021 s’instal·lin en la resta de centres penitenciaris. La Generalitat invertirà 600.000 euros en la implantació d’aquest sistema de videovigilància.

Notícies relacionades

La consellera de Justícia, Ester Capella,  va remarcar que amb aquesta mesura es pretén documentar «situacions d’estrès» que es puguin donar a les presons i així beneficiar tant els interns com els funcionaris. En aquest sentit, va realitzar una fèrria defensa del personal de les presons, «compromès amb els drets humans i la dignitat de les persones». 

POLÈMIC INFORME / L’anunci de Justícia arriba pocs dies després que es fes públic un informe del Comitè de Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa que apuntava que, tot i que la «vasta majoria» de persones interrogades pels Mossos van ser tractades «correctament» al ser detingudes, les al·legacions de presumptes maltractaments –puntades de peu i cops al cap i al cos, patacades i subjecció mecànica– contra arrestats a determinades comissaries i a reclusos sota règims especials persisteixen i posen en dubte algunes actuacions. L’Observatori del Sistema Penal ha aplaudit la instal·lació de càmeres als centres penitenciaris.