CASUALITATS

Astèrix, i no els Simpson, ja va predir el coronavirus el 2017

El gal més famós del còmic es va enfrontar a un malvat personatge emmascarat anomenat com el virus a 'Astèrix a Itàlia'

coronavirus2

coronavirus2

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sèrie ‘Els Simpson’ ha sigut freqüentment notícia per predir o apuntar als seus capítols fets que al final han acabat passant: ho van fer amb l’arribada de Donald Trump a la presidència dels EUA, amb el guanyador d’un Nobel d’economia i fins i tot amb el final de ‘Joc de Trons’. Però ara, en plena epidèmia de coronavirus, Astèrix se li ha avançat: el gal més famós del còmic ja es va enfrontar amb Coronavirus al llibre ‘Astérix a Itàlia’, publicat el 2017.

En aquesta entrega, que casualment també té com a marc escènic Itàlia, un dels països més afectats pel coronavirus, Astérix i Obélix participen en una carrera de quadrigues en què competeixen amb una malvat personatge emmascarat anomenat Coronavirus.

En la carrera, que recorre tot Itàlia, Astérix i Obélix viuen mil ensopegades fins a l’etapa final, en què Coronavirus els supera. No obstant, aquest personatge emmascarat té un accident a prop de la meta i al final guanyen, una vegada més, els gals. Al treure’s la màscara, resulta que Coronavirus és en realitat l’emperador Juli Cèsar, que volia assegurar-se que un romà guanyés la carrera.

La història del malvat personatge

El guionista d’‘Astèrix a Itàlia’, Jean-Yves Ferri, explicava a EL PERIÓDICO el 2017, quan es va publicar aquest còmic, que en aquesta ocasió havia donat el personatge del malvat a l’emmascarat romà Coronavirus, identitat sota la qual s’oculta Julio César. Ferri explicava que aquí César no era tan dolent com sempre, bé, segons es miri: «Li hem donat una dimensió política, és un demagog. Es queda amb la glòria i els aplaudiments tot i que no és ell qui ha guanyat. Això ho saben fer perfectament els polítics».

Notícies relacionades

De fet, la carrera és fruit de la corrupció en el Senat romà, una cortina de fum per tapar una desviació per sufragar orgies dels fons destinat a arreglar les vies romanes, plenes de sots. «Ho vaig escriure quan aquí hi va haver el cas Fillon, ara ja una cosa oblidada», afirma Ferri.

I ¿què oculta la màscara del malvat Coronavirus? «El dolent emmascarat és un clàssic del còmic. Oculta el buit, és una metàfora de la vacuïtat de la competició, que darrere d’un gran campió que adula tothom no hi ha gran cosa», deia Ferri.