31 març 2020

Anar al contingut

jutjat de sant feliu

La Fiscalia de Barcelona presenta la primera querella a Espanya per 'fake news'

El ministeri públic acusa una usuària de Twitter d'un delicte contra els drets fonamentals per difondre un vídeo fals sobre 'menes'

El Periódico

La Fiscalia de Barcelona presenta la primera querella a Espanya per 'fake news'

FERRAN NADEU

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra una internauta acusada de difondre un vídeo fals que atribuïa actituds violentes a un grup de menors no acompanyats (‘menes’), en la primera iniciativa legal del ministeri públic contra les ‘fake news’ a Espanya.

En la seva querella, investigada per un jutjat de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), el Ministeri Públic acusa d’un delicte contra els drets fonamentals la dona que presumptament va difondre, a través del seu compte de Twitter, un vídeo que mostrava les agressions d’un grup d’alumnes al Brasil a la seva professora i l’atribuïa falsament a un centre de menors no acompanyats d’Espanya. La Fiscalia va querellar contra la dona per un delicte d’odi i discriminació amb l’agreujant de difusió per internet.

La Síndica de Greuges de Barcelona va denunciar a la fiscalia el 2 de juliol de l’any passat la difusió per internet i xarxes socials d’un vídeo amb expressions que associaven interessadament els menors immigrants no acompanyats amb violència a les aules. Una setmana després, la fiscal en cap de Barcelona va encarregar la investigació al fiscal d’odi, Miguel Ángel Aguilar, que va demanar a la unitat d’investigació de radicalismes a la xarxa, de la comissaria d’informació dels Mossos, que busquessin l’origen del vídeo.

A l’octubre la policia catalana va entregar dos atestats en què identificava diversos autors que havien difós el vídeo per Twitter i Facebook, i que residien a Conca, Lleó, Granada i Madrid. El fiscal va remetre els atestats a les fiscalies provincials corresponents perquè ho investiguessin. A l’altre atestat identificava la titular d’un compte de Twitter, veïna de Sant Joan Despí, que va difondre el vídeo el 13 de juny.

Al desembre, els Mossos li van prendre declaració com a investigada, però la dona s’hi va negar. En el missatge, ubicat en una web, es podia llegir: «T’envio un vídeo d’un centre educatiu per als immigrants menors d’edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya s’adoni d’una vegada com ens agraeixen que els acollim». Adjunt hi havia un vídeo d’un minut i mig en el qual es pot observar com dins d’una aula d’un centre educatiu diversos alumnes criden i tiren papers a la professora, també tiren i tomben taules i cadires, tot enmig de rialles de burla. La investigació policial ha determinat que els fets van succeir al Brasil i que no té res a veure amb els menors emigrats a Espanya.

Segons la fiscalia, la investigada pretenia, amb aquest vídeo difós indiscriminadament, vincular una suposada violència a les aules amb els individus per «denigrar-los», associant-los de manera generalitzada a actes incívics, violents i de falta de respecte al professorat, desacreditant-los i contribuint a augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra un col·lectiu «especialment vulnerable», amb el «consegüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social contra ells». Per tot això, la fiscalia creu que la dona hauria comès un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques reconegudes a la Constitució en la modalitat de lesió de la dignitat per motius d’origen amb l’agreujant de difusió a internet.