JUDICI A BARCELONA

Els pèrits afirmen que els acusats del 'crim de la Urbana' van eliminar proves

Un inspector en cap dels Mossos precisa que l'actuació dels processats denota una planificació després de l'assassinat

Els experts remarquen que va ser impossible esbrinar tant l'arma que es va utilitzar com la causa de la mort del Pedro

zentauroepp52458536 reconstruccion200224112951

zentauroepp52458536 reconstruccion200224112951 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El jurat del ‘crim de la Urbana’ ha mirat aquest dimarts una cinquantena de fotografies dels escenaris clau de l’assassinat i han recordat els llocs que havien visitat 24 hores abans en una inusual inspecció ocular. Amb aquestes imatges (algunes d’impactants, com la del cadàver calcinat de la víctima) i la declaració dels pèrits, el tribunal popular ha pogut fer-se una composició de les sospites contra els policies locals de Barcelona Rosa Peral i el seu amant, Albert López, acusats d’haver matat el nòvio de la dona, el també agent Pedro R., la matinada de l’1 al 2 de maig del 2017. Els experts de la policia científica dels Mossos han assegurat que els processats van eliminar proves per dificultar la investigació.

«El que està clar és que intenten eliminar proves de com s’ha produït el fet, de possibles lesions i què és el que ha passat amb el cadàver», ha declarat un mosso en el judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona. Una conclusió que un company seu ha complementat a l’explicar que tal com s’havien van trobar «els rastres cadavèrics» del Pedro, que va ser calcinat al maleter del seu cotxe en pista forestal al pantà de Foix, «era impossible saber quina era la causa de la mort». I és així, perquè la víctima només va poder ser identificada per unes plaques metàl·liques que portava a l’esquena.

Els pèrits han argumentat que cremar un cos al maleter d’un cotxe «multiplica l’efecte lesiu» del mateix a causa de l’«efecte forn», és a dir, perquè es tracta d’un espai reduït, però no estanc, en el qual entra aire, cosa que afavoreix l’augment de la temperatura. A causa de l’estat en què es va trobar el cos sense vida, els investigadors no han pogut determinar ni l’arma que es va usar. Durant la instrucció del procés es va especular amb una destral (es va arribar a buscar) o d’una pistola (faltava una bala al carregador de la Rosa).  

Amagar proves

Un cap d’homicidis dels Mossos que va investigar el cas ha explicat que l’actuació dels processats denota una «planificació» a posteriori per fer desaparèixer rastres que poguessin incriminar-los. «És evident que ens estan intentant amagar proves, ja sigui el que ha patit aquesta persona, si ha patit alguna agressió o ha tingut algun tipus d’impacte», ha recalcat, abans de precisar que els acusats van voler «destruir indicis genètics de les persones que el van traslladar al lloc o empremtes al vehicle», segons informa Efe.

Notícies relacionades

Aquest comandament policial ha concretat que el vehicle de l’Albert, que va ser registrat el 15 de maig, estava «extremadament net», incloses les rodes i les bandes de rodatge, fet que els va portar a descobrir, mitjançant una anàlisi d’empremtes, que havia passat per un servei de neteja dies abans. «Es va vessar gasolina al maleter, però la neteja va ser molt intensa», han relatat els agents de la científica. En la seva opinió, els molts ambientadors i el «pot d’oli corporal olor de coco» que van trobar a l’interior del cotxe buscaven probablement emmascarar l’olor de combustible, que era especialment fort al maleter.

El grau de neteja del porxo de la vivenda de la Rosa, a Vilanova i la Geltrú, que és on es va cometre el crim, és un altre dels elements que va cridar l’atenció dels Mossos, que no descarten que hagués sigut desinfectat posteriorment a l’assassinat: «Potser no hi ha indicis perquè la neteja va ser molt profunda», han argumentat. Els investigadors han insistit que per la posició de les taques de sang del Pedro trobades al xalet de la Rosa (a la paret i en una bombeta), el seu cos havia d’estar assegut o ajagut, hipòtesi que alimenta la teoria que la Rosa i l’Albert es van desfer d’un sofà on, segons l’acusació, se sospita que es va consumar l’assassinat. Els Mossos han revelat que la víctima va rebre «dos impactes diferents» i no descarten que fossin trets.