crisi sanitària

Milà preveu una caiguda del 12% de turisme pel temor del coronavirus

La capital llombarda es ressent de la seva proximitat a un dels focus de contagi

El comerç local preveu una baixada, ara per ara, del 0,1% o el 0,2% del PIB

zentauroepp52463136 milan  italy   24 02 2020   a tourist from taiwan wearing a 200224201559

zentauroepp52463136 milan italy 24 02 2020 a tourist from taiwan wearing a 200224201559 / DANIEL DAL ZENNARO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El milió i mig d’habitants de Milà s’estan ressentint de la proximitat al focus més important del contagi a Itàlia. El primer dia feiner des que s’ha declarat l’epidèmia al nord d’Itàlia apuntava al possible «tancament urbà» en cas que s’hagi de fer front a contagis en barris de la ciutat.

Van ser molts els treballadors del comerç que resideixen a l’extraradi que no van poder acudir als seus llocs de treball «per no haver de pujar a un metro, tren o autobús». La borsa local va perdre sis punts i les associacions de comerciants i productors estan començant a avaluar entre un 0,1% i 0,2% la disminució ara per ara del PIB a les dues regions afectades. Juntes produeixen una quarta part del PIB italià.

‘Top manta’ de màscares

De l’estació central de trens sortien aquest dilluns moltes més persones amb les màscares posades, tot i que amb tota normalitat. Donada l’escassetat d’aquestes, el preu d’aquests protectors buconasals està pels núvols. Amazon les ven a set euros (11 amb entrega immediata) i a eBay n’hi ha per a tots els gustos, des dels 91,59 euros que ofereix un senyor anglès als 400 euros d’un ciutadà de Brescia, ciutat al nord de Milà. Fora de l’estació, el ‘top manta’ les ofereix a 10 euros i les associacions de ramaders a menys de dos, el seu preu habitual. En la picardia s’han de ressenyar nombrosos casos de persones que es presenten directament a les vivendes, oferint anàlisis exprés i fins i tot màscares que fan les anàlisis.

Persones amb màscara al Chinatown de Milà. / EFE

Les primeres estimacions sobre el turisme són d’un descens d’entorn del 12%, probablement destinat a augmentar a causa de la supressió o ajornament de manifestacions, mostres, estrenes i activitats esportives previstes per als pròxims dies i setmanes, totes prohibides des de diumenge.

En vista de l’amplitud que està prenent la contaminació, el govern ha decidit fer les seves reunions a la mateixa seu de Protecció Civil, transformant-la en una seu política. Des d’allà es fan reunions diàries amb els presidents autonòmics del país. I per a aquest dimarts està prevista una trobada dels ministres de Sanitat de la UE en una localitat pròxima a Roma.

Carregaments d’aigua

Les escenes d’assalts als supermercats que s’havien produït diumenge no es van repetir ahir, peró sí que hi va haver compres massives d’aigua potable, com les 45 unitats que es va emportar un home i l’ordre de compra de 500 ampolles d’una senyora. «Tinc més por de la gent que d’aquesta malaltia», comentava una senyora a la cua del súper.

Notícies relacionades

El butlletí diari del covid-19 va informar ahir a la nit que els contagiats han augmentat a 229 i que els morts són set, tots ja hospitalitzats per altres causes, com tumors i infarts. De manera que els contagiats vius són 222. D’aquests, 27 són a l’UVI i 94, en quarantena a les seves cases. El 70% són homes i la resta dones. Els contagiats es troben en set autonomies, la majoria a la Llombardia i el Vèneto. En aquestes últimes ja operen uns 500 agents de diversos cossos policials que no deixen sortir ningú dels pobles «confinats» i adverteixen a qui vulguin entrar que no podran sortir.

A les fronteres amb França i Àustria, s’han produït problemes amb trens i autocars de línia retinguts durant hores per considerar que algun passatger presentava símptomes ambigus que havien de ser analitzats.