TANCAMENT DE FRONTERES

L'Iran, aïllat pel tancament de fronteres dels seus veïns, després de 12 morts per coronavirus

És el país amb més defuncions per aquesta malaltia després de la Xina

52441789 60

52441789 60 / Ebrahim Noroozi (AP)

2
Es llegeix en minuts
AFP

L’Iran s’ha convertit en el país amb més morts per coronavirus després de la Xina. Amb 12 morts fins aquest diumenge, alguns dels seus veïns han tancat les seves fronteres amb l’Iran i han prohibit els viatges a l’Iran o provinents d’aquest país.

En altres parts del Pròxim Orient, Jordània ha prohibit l’entrada a qualsevol no jordà des de la Xina, l’Iran i Corea del Sud, mentre que a Israel, 180 nens en edat escolar han de quedar-se enclaustrats a les seves llars durant 14 dies després d’haver estat en contacte amb turistes sud-coreans que van contreure el coronavirus.

L’Iran va informar de la primera mort per coronavirus al Pròxim Orient dimecres passat.

Gairebé 50 infectats

Diumenge, el Ministeri de Salut va anunciar la mort de tres nous pacients afectats per la malaltia de Covid-19, cosa que va elevar el nombre de morts a vuit d’un total de 43 casos de contaminació.

«Si el nombre de persones infectades augmenta a Teheran, tota la ciutat quedarà en quarantena», va advertir Mohsen Hachemi, president del consell municipal de la ciutat, que compta amb més de vuit milions d’habitants.

Com a «mesura preventiva», les autoritats van anunciar el tancament d’escoles i universitats, cines, teatres i altres llocs culturals a 14 de les 31 províncies del país, inclosa la de Teheran.

Les altres 13 províncies involucrades són Qom, Markazi, Gilan, Ardabil, Kermanshah, Qazvin, Zanjan, Mazandaran, Golestan, Hamedan, Alborz, Semnan, Kurdistan. Tots els esdeveniments culturals i artístics han sigut prohibits per una setmana.

A Teheran, on es van detectar quatre dels 15 nous casos anunciats diumenge, la ciutat va ordenar el tancament de fonts d’aigua i llocs de venda de llaminadures al metro. Els cartells instant la gent que no es doni la mà s’han multiplicat.

Gholamreza Mohammadi, portaveu de l’ajuntament, va dir que els autobusos i trens subterranis estaven sent desinfectats. I el Ministre de Salut, Saïd Namaki, va anunciar l’atenció gratuïta relacionada amb la malaltia.

Primeres morts 

Els primers casos i morts a l’Iran es van registrar a la ciutat sagrada xiïta de Qom, al sud de Teheran.

Els dos morts a Qom són iranians d’edat avançada. No s’ha especificat la nacionalitat de les altres persones mortes o infectades, cosa que suggereix que són iranianes.

Els primers casos a l’Iran es van anunciar dos dies abans de les eleccions legislatives. Per explicar la baixa taxa de participació (42,57%), les autoritats van esmentar, entre altres coses, la malaltia per coronavirus.

Després del veí Iraq, que va prohibir als iranians entrar al seu territori i als iraquians a l’Iran, Turquia va decidir tancar «temporalment» la seva frontera terrestre amb l’Iran i suspendre el trànsit aeri amb aquest països.

Notícies relacionades

L’Afganistan, per la seva part, ha prohibit «temporalment» tots els viatges cap a o des de l’Iran per terra o aire. El Pakistan també ha tancat la seva frontera amb l’Iran.

Aïllament

Mesures que se sumen encara més a l’aïllament que ja pateix l’Iran, un govern que ja pateix les severes sancions nord-americanes i que està sumit en una greu crisi econòmica.