ALERTA SANITÀRIA

Tercer mort per coronavirus al nord d'Itàlia

Una dona que portava temps hospitalitzada ha mort a causa del brot a Cremona, a la regió de la Llombardia

Se suspenen les escoles i els espectacles de tot tipus al nord, inclòs el Carnaval de Venècia

zentauroepp52443760 masked carnival revellers wear protective face masks at veni200223180546

zentauroepp52443760 masked carnival revellers wear protective face masks at veni200223180546 / MANUEL SILVESTRI

3
Es llegeix en minuts
Efe

Una àvia ha mort aquest diumenge pel coronavirus a Cremona, a la regió de la Llombardia, al nord d’Itàlia. És la tercera víctima al país, des d’aquest divendres, quan es va detectar el focus. Ja són prop de 140 els encomanats pel brot a Itàlia, segons van confirmar les autoritats.

El regidor de benestar social de la regió de la Llombardia, Giulio Gallera, va comunicar en roda de premsa que la tercera víctima és una dona gran que es trobava des de ja fa temps hospitalitzada en el departament d’oncologia de Cremona i que havia donat positiu al virus.

Aquesta tercera mort s’uneix al de l’home de 78 anys de Vo’ Euganeo, a la província de Pàdua (Véneto), i al d’una dona de 77 anys que va estar a Codogno. Va  morir el passat 20 de febrer a casa seva per complicacions respiratòries i va donar positiu al virus en una prova realitzada després de la seva mort. 

La cascada de mesures preses per frenar el brot de coranavirus amenaça paralitzar bona part de les activitats del nord d’Itàlia. Venècia s’ha suspès el Carnaval, a Milà tanquen les escoles i els espectacles, mentre que ja són cinc les regions afectades en què s’han detectat 132 infectats. Encara no s’ha donat cap indicació sobre si anar dilluns a treballar, però algunes autoritats ja han recomanat optar pel teletreball sempre que sigui possible. 

A mig matí es coneixia l’aparició de dos positius a Venècia. Poc després les autoritats del Vèneto han anunciat la suspensió de les activitats programades del seu cèlebre Carnaval a partir d’aquest dilluns i fins a l’1 de març. Qualsevol acte, tot i que sigui esportiu i a l’aire lliure, queda vetat a la ciutat dels canals.

Tampoc la primera divisió italiana  (la sèrie A) s’ha lliurat. Tres partits previstos aquest diumenge han sigut suspesos, entre aquests l’Atalanta-Sassuolo, que es volia celebrar a Bèrgam, la mateixa ciutat on el València es va enfrontar a l’Atalanta dimecres passat en la Champions. Nàpols, la ciutat on té una cita el FC Barcelona en aquesta competició dimarts que ve, està lliure del virus. De moment.

Fins i tot les misses

Un altre partit suspès és l’Inter-Sampdoria. Milà, la capital de la Llombardia, amb una àrea metropolitana en què viuen més de quatre milions de persones, és la més afectada per les mesures excepcionals. El governador de la regió, Attilio Fontana, ha decidit «la suspensió d’esdeveniments o iniciatives de qualsevol tipus, d’esdeveniments i de qualsevol forma de reunió en un lloc públic o privat, inclosos els de naturalesa cultural, recreativa, esportiva i religiosa, fins i tot si es duu a terme en llocs tancats oberts al públic». També se suspèn l’obertura al públic dels museus i altres institucions i llocs culturals. Les esglésies estaran tancades.

La setmana de la moda també s’ha vist alterada.  El dissenyador Giorgio Armani ha decidit celebrar a porta tancada, sense la presència de públic, les dues desfilades previstes per aquest diumenge a la tarda a causa del coronavirus. En un comunicat, la firma assenyala que la mesura pretén «salvaguardar el benestar de tots els seus convidats». 

Notícies relacionades

 ¿I les botigues? «També avaluarem aquesta possibilitat», va explicar el regidor regional Giulio Gallera. Si la situació empitjorés, «en la ‘fase dos’, es podrien prendre iniciatives més dràstiques i rigoroses» com les adoptades a Wuhan, segons el governador de la Llombardia. 

Els aïllats

Però la pitjor situació es viu a les 10 poblacions de la Llombardia i en una del Vèneto que estan aïllades des de divendres. Els carrers són buits, i s’assembla d’allò més a un estat d’excepció. La policia s’està desplegant per evitar que els seus habitants se’n vagin i el president del Govern italià, Giuseppe Conte, ha advertit que farà servir l’exèrcit si és necessari. A qui gosi desobeir se li aplicarà el Codi Penal.