Accident a l'abocador basc

Podem veu «desastrosa» la gestió de Zaldibar i espera autocrítica d'Urkullu

El partit demana que el Govern doni a conèixer «el mapa de dispersió» de dioxines i furans, «els contaminants més perillosos del món», segons l'OMS

dron / periodico

6
Es llegeix en minuts
Agencias

El responsable de Comunicació de Podem Euskadi, Andeka Larrea, ha qualificat de «desastrosa» la gestió del PNB de l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar i espera «autocrítica i respostes» per part del ‘lehendakari’, Iñigu Urkullu, en la seva compareixença d’aquest dimarts al Parlament.

Larrea insisteix que es tracta de «la crisi ecològica» més gran a Euskadi en els últims anys. A més, ha demanat que el Govern Basc doni a conèixer «el mapa de dispersió» de dioxines i furans a la zona, les substàncies considerades les més «perilloses del món», segons l’Organització Mundial de la Salut.

«Gestió desastrosa»

En una roda de premsa celebrada a Bilbao, Larrea ha recordat que aquest cap de setmana passat els veïns del municipi biscaí van sortir al carrer per exigir explicacions al Govern basc, «que no acaben d’arribar del tot i una informació que es maneja amb comptagotes i no està sent gens clara».

Segons el seu parer, amb l’ocorregut amb l’abocador de Zaldibar, l’Executiu ha evidenciat que el PNB «està demostrant que la seva fama de bona gestió no era res més que una campanya de màrqueting, perquè està demostrant una gestió desastrosa en una situació de crisi com aquesta».

Per la formació morada, hi ha hagut «una incapacitat» de l’Executiu basc per fer front, amb transparència i eficàcia, a una crisi com aquesta». En aquesta línia, ha destacat que el Govern va afirmar durant cinc dies «que no havia detectat contaminació en l’aire», però divendres passat, 14 de febrer, es va conèixer un informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), pel qual s’havien detectat dioxines i furans.

L’Executiu no va fer públic l’informe complet, i es va limitar a afirmar que els nivells de dioxina i furans superaven entre 40 i 50 vegades la mitjana d’un entorn urbà, com pugui ser Bilbao, Sant Sebastià o Vitòria.

Larrea ha remarcat que es tracta d’«una cosa xocant, si el Govern Basc insisteix que aquests nivells no són alarmants quant a concentració de dioxines i de furans». «Diu que no són perjudicials per a la salut ni a curt ni a llarg termini, una cosa que sorprèn si un consulta la web de l’OMS, perquè a l’informe que té sobre què són les dioxines i els furans, l’OMS diu que són uns dels contaminants més perillosos que hi ha al món», ha afegit.

Toxicitat de les dioxines

En aquest sentit, ha precisat que l’OMS assegura que les dioxines tenen «una elevada toxicitat i poden provocar problemes de reproducció i de desenvolupament, afectar el sistema immunitari, interferir amb les hormones i, d’aquesta manera, causar càncer».

Andeka Larrea ha reclamat al Govern Basc que doni a conèixer «quin és el mapa de dispersió d’aquestes dioxines i furans des del moment en què es comencen a emetre, perquè les dioxines tenen un cicle de vida» i, si assoleix el cicle d’alimentació, «penetra al cos humà».

Per això, ha preguntat a veure si l’Executiu realitza aquests estudis de dispersió i si els farà públics. «Tampoc ha acabat d’explicar gaire bé què va passar amb l’expedient d’irregularitats que es va obrir a l’empresa i que avui hem conegut que ha superat amb escreix la capacitat de dipòsit que tenia per a 35 anys en menys de 13 anys i que pot haver estat cometent irregularitats», ha manifestat.

Responsabilitat d’Arriola

En aquest sentit, ha dit que no entén per què no s’ha sancionat l’empresa o es va inspeccionar «de manera adequada» l’abocador. Al seu entendre, és el conseller basc de Medi AmbientIñaki Arriola, que té «una responsabilitat directa».

Segons el seu parer, es tracta de «la pitjor crisi ambiental, ecològica, que pot estar afrontant Euskadi en els últims anys», i ha recordat que Arriola, que té una «responsabilitat molt específica» en el cas, va estar desaparegut els primers dies i no va donar la cara.

Treballadors desapareguts

Larrea ha preguntat si l’Executiu sabia d’aquestes irregularitats i, si les coneixia, «per què no va prendre cap decisió per corregir-les, sancionés o tancar l’abocador per ser insegur».

El més preocupant per a Podem, segons ha asseverat, és que els dos treballadors sepultats per l’ensorrament continuïn sense aparèixer i esperen que se’ls trobi aviat. En tot cas, ha apuntat que l’accident ha ocorregut a Zaldibar, però «és la punta d’un iceberg que ha de veure amb quins són les localitzacions d’aquests abocadors».

16 abocadors a Euskadi

El dirigent de Podem ha apuntat que a Euskadi hi ha 16 abocadors de residus, 12 establerts a Biscaia. En aquesta línia, ha demanat al Govern que expliqui si, en el dia d’avui, «vigila i controla cada un d’aquests abocadors i si pot assegurar que els materials que s’hi dipositen són segurs, si té el llistat de quins materials són i si té plans de prevenció i contenció per a tothom, en cas de negligències o accidents».

Andeka Larrea ha recordat que a Bilbao hi ha una planta que tracta residus perillosos al barri de Zorroza. «Ignorem si existeix un pla d’emergència en cas d’accident», ha indicat.

Demà compareixeran davant de la Diputació Permanent del Parlament el ‘lehendakari’, acompanyat de consellers, a petició de l’oposició, que ha assegurat que Elkarrekin Podem els traslladarà aquestes qüestions i moltes d’altres, perquè és obvi que hi ha un clamor».

Larrea ha recordat que els habitants de Zaldibar, Ermua i Eibar «viuen una situació de crisi permanent, d’emergència, des de fa deu dies». «Esperem del ‘lehendakari’, en la seva compareixença de demà, una mica d’autocrítica i un to una mica menys superb que el que va tenir en la roda de premsa de la setmana passada de la convocatòria electoral, quan es va referir al que estava passant a Zaldibar», ha afegit.

«Supèrbia del PNB»

En aquest context, ha dit al PNB que «la supèrbia i el nerviosisme són molt males conselleres», i ha al·ludit a les declaracions d’aquest dilluns del portaveu ‘jeltzale’ al Congrés, Aitor Esteban, en què ha retret que l’oposició s’hagi dedicat a fer mítings durant tot aquest cap de setmana passat de precampanya electoral, mentre les institucions basques, amb el ‘lehendakari’ al capdavant, es dedicava a solucionar el problema de l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar.

«No sabem si es refereix a tots aquells dies en què el ‘lehendakari’ va estar completament desaparegut i la informació va brillar per la seva absència o es refereix també a tots aquests dubtes que té la ciutadania i que plantejarem demà, és a dir, si es refereix a aquest menyspreu sobre la magnitud del que estava succeint», ha indicat.

A més, ha replicat a Esteban: «De consells, en venc, però per a mi no en tinc», perquè aquest cap de setmana passat Iñigo Urkullu «va acudir mitja hora a la taula tècnica de seguiment de Zalbidar, per anar-se’n després d’una inauguració a Vitòria de la nova línia de tramvia, en una precampanya electoral».

Notícies relacionades

«No sé si estarà legalment prohibit, però, sens dubte, és molt poc ètic llançar aquest tipus de crítiques a l’oposició, que fa el que el Govern no fa o el que ha de fer, que és controlar el Govern i posar a sobre de la taula totes aquestes qüestions i la ineficàcia d’un Govern que no està a l’altura i que no ens mereixem», ha apuntat.

Per això, s’ha preguntat si el portaveu del Grup Basc creu que «la foto del ‘lehendakari’ aquest cap de setmana a Vitòria inaugurant un tramvia és campanya electoral o és també gestionar la crisi de Zaldibar».