ACCIDENT AL RUNAM

El Govern basc descarta risc per a la salut per l'abocador de Zaldibar

vertedero / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Responsables del laboratori de Salut Pública del departament basc de Salut i del servei d’Aire del departament de Medi Ambient han assegurat que l’exposició a furans i dioxines –en proporció 50 vegades per sobre dels habituals que pateixen les poblacions pròximes a l’abocador de Zaldibar incendiat després de patir un corriment de terres– no implica afecció a la salut «a curt ni a llarg termini».

En una compareixença a Ermua, on s’ha instal·lat un dels dos nous laboratoris mòbils del servei d’Aire (l’altre està ubicat a Eibar), els tècnics han reconegut que, en un primer moment, «potser no es va explicar bé la situació medioambietal ja que no es disposaven llavors de dades de tots els contaminants».

Així mateix, han confiat que l’evolució de l’incendi i de la climatologia sigui «favorable», cosa que permetria rebaixar els nivells de contaminació en l’aire, que «no obstant, no té afectació en la salut».

Vent fort

Notícies relacionades

En declaracions als mitjans de comunicació, la responsable del servei d’Aire del Govern basc, Saioa Ferro, i el subdirector de Salut Pública de Biscaia, el Joseba Bidaurrazaga, han indicat que el fet que hi hagi vent fort a la zona dispersa els contaminants i els porta més lluny, i al seu torn redueix la concentració de toxines en l’aire.

El Govern basc està mesurant constantment des d’aquest divendres passat la qualitat de l’aire en les poblacions pròximes a l’abocador de Zaldibar, que sumen més de 46.000 veïns, mitjançant dos laboratoris mòbils del servei d’Aire ubicats a Ermua i Eibar, i la presa manual de mostres a les altres zones.