EPIDÈMIA GLOBAL

La Xina va tenir constància del coronavirus setmanes abans de fer-lo públic

Xi Jingping va donar ordres per contenir el virus, però les autoritats de Wuhan van tardar dies a reaccionar

29/03/2014 El presidente de China, Xi Jinping, en un viaje oficial

29/03/2014 El presidente de China, Xi Jinping, en un viaje oficial / Federico Gambarini/dpa (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El president xinès, Xi Jinping, va tenir constància del coronavirus i va donar ordres de combatre’l i contenir-lo setmanes abans que la Xina confirmés l’epidèmia i mentre el personal sanitari estava exposat al virus. Així es recull en el discurs que Xi va donar el 7 de gener al politburó del Partit Comunista i que aquest dissabte ha publicat la premsa oficial. No obstant, no va ser fins al 20 de gener que la Xina va confirmar per primera vegada el contagi

D’acord amb el seu discurs davant el politburó, Xi va ordenar el 7 de gener «els seus requeriments per impedir i controlar el nou brot de coronavirus». En aquell moment, el coronavirus ni tan sols havia sigut identificat públicament com a tal. Fins aleshores es tenia constància de només 59 «casos de pneumònia» sota la investigació de les autoritats mèdiques, set d’aquests, en estat greu, i 121 persones en quarantena, segons les estimacions de l’Organització Mundial de la Salut publicades en aquells dies. Aquest diumenge, la xifra de víctimes confirmada per la Comissió Nacional de Salut de la Xina és de 1.665 morts i 68.500 contagiats.

Cadena de cessaments per reaccionar tard

Notícies relacionades

Malgrat l’ordre de Xi, els responsables de Wuhan van tardar massa a reaccionar, fins al punt que el 18 de gener van organitzar un banquet multitudinari per a 40.000 famílies en un intent de batre un rècord mundial. Aquesta lentitud a reaccionar ha suposat, aquesta setmana, diversos cessaments de càrrecs públics, entre aquests, el del cap del Partit Comunista de la Comissió de Salut a la província més castigada de Hubei, Zhang Jin, i el seu director, Liu Yingzi, com a càstig per la seva negligència. Tots dos han sigut substituïts per Wang Hesheng, subdirector de la Comissió Nacional de Salut de la Xina.

Juntament amb ells han sigut «penalitzats» 337 funcionaris a Hubei, sis d’ells, acomiadats per «incompliment del deure». També han sigut cessats diversos càrrecs de Creu Roja a Hubei, després de l’onada de crítiques de la població a la resposta al virus, de les quals tampoc s’ha escapat el president, que va estar allunyat de la llum pública durant diversos dies abans de l’últim repunt del nombre d’afectats.