Conseqüències de la marihuana enriquida

El cànnabis ja rivalitza amb la cocaïna a urgències hospitalàries

El 40,1% dels casos per consum de drogues tenen com a causa l'excés de THC

Nous estudis afirmen la relació entre brots psicòtics i sobredosi de cannabinoides

marihuana-en-bote-incautada-almera

marihuana-en-bote-incautada-almera

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’augment del THC en la marihuana que es ven als carrers no només es reflecteix als laboratoris judicials. Les estadístiques sanitàries evidencien com les intoxicacions per cànnabis potent rivalitzen a urgències amb les provocades per la cocaïna, fins ara reina dels problemes per drogues a l’hospital.

 Segons l’indicador d’urgències hospitalàries 1996-2016 (Informe 2018 de l’Observatori Espanyol de les Drogues i Addiccions), el 2016 hi va haver 4.565 episodis d’urgències per consum de drogues no receptades. El 40,1%, 1.830 persones KO, ho van ser per consumir cànnabis en excés o excessivament potent. Els malalts per la coca van ser només 2,4 punts més.

Fa 20 anys, el cànnabis representava el 6,2% de les urgències per drogues. El seu impacte s’ha multiplicat gairebé per set.

Psicosi

El gran problema del porro potent és el brot psicòtic. A urgències, poc es pot fer quan arriba un afectat amb una d’aquestes explosions mentals. «No existeix un antídot específic per al cànnabis. Només podem tractar els símptomes. Depenent de com vingui l’afectat, contenció verbal, contenció mecànica o contenció farmacològica», explica Alberto Borobia, farmacòleg clínic a la Unitat de Toxicologia de l’Hospital La Paz de Madrid i professor de Farmacologia de la Universitat Autònoma de Madrid.

Un estudi europeu publicat el 2019 per la revista ‘The Lancet Psichiatry’, realitzat sobre 1.000 casos d’intoxicació per cànnabis en plena època d’escalada de la concentració de THC en la marihuana que s’ofereix als carrers, conclou que és tres vegades més possible que una persona que ha consumit cànnabis vagi a l’hospital per un quadro de psicosi que si no l’ha consumit. Si aquest cànnabis és d’alta potència, la probabilitat és cinc vegades més gran.

Coneix bé l’estudi el doctor Borobia. Davant la creixent presència de THC a la marihuana, a La Paz ja fa anys que separen la pràctica clínica per a afectats per porros de baixa potència de la d’afectats pels d’alta potència.

Notícies relacionades

«El THC s’uneix als receptors cannabinoides del cervell –explica Borobia–, els satura i produeix un efecte no desitjat en el sistema nerviós central. L’habitual amb concentracions baixes és falta de coordinació, retard en la reacció i pèrdues de memòria, símptomes no greus... si l’afectat no condueix. Però amb concentracions elevades es produeixen quadros de psicosi aguda, i greus, que consisteixen en deliris, al·lucinacions i despersonalització o pèrdua del sentit de la identitat».

Però aquest és el problema agut. N’hi ha a més un altre de fons i durador: «Un consum continuat de marihuana en una persona jove, el sistema nerviós central de la qual és més plàstic i encara s’està adaptant, pot deixar-li seqüeles cròniques, de memòria i de concentració –adverteix aquest facultatiu. Al final, gent que ara es cataloga com a ni-ni és possible que tinguin aquesta condició de base: no estudien ni treballen perquè tenen un consum de drogues que els impossibilita concentrar-se».