DAMNIFICATS DEL MWC

'Overbooking' en la compra de les plantes previstes per al Mobile

Vivers Barri de Gavà ja no obrirà el seu 'outlet' aquest diumenge perquè ha liquidat l'estoc en tot just unes hores

zentauroepp52303535 outlet200215174300

zentauroepp52303535 outlet200215174300

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Faltaven 30 minuts per a les deu del matí, hora d’obertura anunciada, i desenes de cotxes ja feien cua per entrar a l’aparcament de Vivers Barri, un majorista de flors i plantes de Gavà i proveïdor del Mobile World Congress des de fa cinc anys que davant de l’anunci de cancel·lació ha decidit donar sortida a l’estoc que ja no decorarà les zones comunes entre estands de la fira internacional i que ells ja tenien comprades per a aquest fi. «La notícia ens va caure com una galleda d’aigua freda», confessa el seu propietari, Salvador Barri. «Però en lloc d’esperar i lamentar-nos, ens vam posar a pensar com podíem intentar compensar d’alguna manera encara que fos una part de la pèrdua. Són plantes i flors fresques que era una pena desaprofitar. I dijous a la nit vam decidir muntar un ‘outlet’ amb aquestes 2.000 plantes que ja teníem per al Mobile», afegeix.

Van preparar un muntatge fotogràfic amb l’oferta de plantes als preus de majorista de les quals els van rebaixar fins a un 70% segons els casos. «A primera hora de divendres vam enviar l’anunci per WhatsApp als nostres amics, i es va viralitzar de manera que la demanda avui ha sobrepassat les nostres expectatives», explicava la també propietària Renata Torradeflot. Heures, areques i falgueres a cinc euros, kènties a 20, jardineres amb flors a 10 euros. Aquestes i altres plantes han anat omplint ràpidament carros del viver amb què la gent les portava fins a la caixa i després als seus vehicles. S’havia previst obrir dissabte i diumenge de deu del matí a dues de la tarda, però a les dues hores ja s’havien venut totes les plantes de l’‘outlet’.

Un èxit enorme

La Laura, una veïna de Teià, al Maresme, ha arribat a les 11 del matí «i pràcticament ja no quedava res», però encara ha pogut emportar-se una dotzena d’esparregueres i una palmera. «La rebaixa és sobre preus de majorista, amb la qual cosa el cost és fantàstic», deia. Ella va rebre el missatge per WhatsApp. Com l’Álex, de Castelldefels, que va arribar només per tafanejar però es va emportar un bambú per a la seva terrassa per 15 euros. «Aquí som així, és una petita empresa i la solidaritat en aquests casos dona els seus fruits. Ha sigut un èxit», comentava Cristina Peiró, amiga dels propietaris i una de les que va difondre l’anunci de l’‘outlet’ entre els seus grups d’amics i coneguts de WhatsApp.

L’efecte viral

«L’efecte a les xarxes ha sigut brutal. A l’obrir hi havia unes 500 persones per entrar, això sí que era la rambla de les flors», diu el propietari. Sap que per molt que s’hagi venut, ningú cobrirà aquest any el que el MWC hauria deixat, en el seu cas, entre un 5% i un 10% de la seva facturació anual. «En quatre dies hem perdut això», deia. «Tots patim la cancel·lació, la mateixa organització la primera. Tota empresa pot passar per moments difícils i el que fa falta és compensar-ho de la millor manera. Feia tres mesos que preparàvem coses. Ja havíem fet dos viatges a la Fira per començar a muntar decoració, i l’hem hagut de recollir. Segurament no recuperarem més del 10% del ja invertit, però agraïm moltíssim la increïble solidaritat de la gent que ens ha ajudat a minimitzar les pèrdues», assenyala. «Confio que el pròxim any es reprengui el congrés, perquè petites i mitjanes empreses també som un teixit important en aquest esdeveniment que potser no es veu tant, però que queda molt més tocat en aquests casos», puntualitza. De moment, un estoc fora del Mobile ha sigut reconduït. A les dues del migdia un altre missatge de Vivers Barri es propagava per les xarxes: «Gràcies, ‘outlet’ tancat per acabament d’estocs».

Web per a damnificats

Notícies relacionades

Els amics que van propagar la crida de l’‘outlet’ a les xarxes també han anat a prestar la seva ajuda al viver: informar i ordenar l’enorme cua. Dos d’ells, David Pugès i Sergi Grimau, han creat una web per obrir la possibilitat durant un mes a qualsevol petita o mitjana empresa damnificada a oferir els seus productes i serveis previstos per al Mobile. «Una plataforma que mostri articles, mobiliari, el que sigui que hagi pogut quedar sense sortida per l’anul·lació del Mobile, com un simple directori pont entre qui pugui estar interessat en comprar alguna cosa a menys preu de l’habitual i empresaris damnificats», detalla David Pugès. El seu domini és www.helpafectadosmwc.info i preveuen que estigui activa ja aquest diumenge.

De moment avui multitud de persones de moltes poblacions, sobretot les més pròximes a Gavà, per les quals s’ha difós més entre amics, familiars i coneguts l’anunci de l’‘outlet’ amb preus de saldo de plantes de primeríssima qualitat arribades d’Holanda i de diversos productors del litoral mediterrani podran dir que tenen a casa un tros del Mobile que no va ser. 

Temes:

Catalunya