Fauna salvatge

Gravat un llop a les pistes de Núria

El Departament de Territori i Sostenibilitat té constància de dos exemplars de l'espècie a Catalunya

lobo-nuria / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un vídeo d’un llop passejant tranquil·lament per les pistes d’esquí nevades de l’estació de Núria al Ripollès (Girona) confirma la presència de l’espècie salvatge al territori català. Les imatges nocturnes les va recollir aquest dimecres un treballador de manteniment de les pistes, Lluís Torrent, quan va topar amb l’animal.

En el moment de l’albirament, al llop «se’l veia tranquil, va fer una volta i va continuar fent la seva», segons ha explicat Torrent a l’ACN. En un dels vídeos se sent com el treballador alerta d’una possible ferida a una de les potes del llop, ja que l’animal coixeja.

Torrent estava acompanyat d’un company quan va gravar el vídeo del llop durant el seu passeig nocturn i recorda com tot «va passar molt ràpid, però no vaig veure cap agressivitat». Les imatges han circulat ràpidament per les xarxes socials, reobrint el debat sobre la presència del llop a Catalunya i la protecció de l’espècie.

Es creu que es tracta d’un exemplar de llop ibèric, espècie a la qual s’està fent un seguiment des de fa anys des del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Llops solitaris

La comissió de seguiment del llop ja havia albirat l’animal durant el 2019 gràcies a càmeres automàtiques localitzades estratègicament. Concretament, es van registrar imatges en tres ocasions al Port del Comte, mentre que a l’Alt Ripollès també van fer tres fotografies durant els mesos de juny, juliol i setembre. Segons explica el Departament de Territori i Sostenibilitat, es tracta de dos exemplars, els dos mascles i solitaris.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el naturalista i expert en llops José María Massip declara que fa dos anys ja se’n va poder fotografiar un al Ripollès i que, per tant, «podria ser el mateix». Els exemplars de llop que hi ha al Pirineu, a França i a Catalunya provenen de l’expansió natural de la població italiana de llop. Segons els estudis de Territori, entre el 2000 i el 2014 s’ha tingut constància de la presència de llops en territori català cada any.

Actualment, el llop està a la serra del Cadí-Moixeró i a la zona fronterera amb França de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. No es descarta la presència esporàdica de més llops, però de moment no s’ha establert cap grup familiar ni tampoc se’n coneix amb exactitud el nombre d’exemplars.