Els plans d'Iglesias: ingrés mínim vital, llei de diversitat familiar i de protecció animal

El vicepresident reitera que la legislació contra la violència cap als nens serà la primera iniciativa del seu departament

undefined52276221 graf9526  madrid  13 02 2020   el vicepresidente segundo del200213140101

undefined52276221 graf9526 madrid 13 02 2020 el vicepresidente segundo del200213140101 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, ha detallat aquest dijous en una compareixença a petició pròpia al Congrés els seus plans al capdavant d’aquest departament de nova creació, la immensa majoria recollits en l’acord de coalició firmat amb el PSOE. El també líder d’Unides Podem ha resumit en vuit mesures els seus objectius per consolidar a Espanya «el quart pilar de l’Estat del Benestar», i s’ha aturat especialment a l’Agenda 2030 i en les intencions de l’acabada de crear direcció general de benestar animal.

Entre les vuit mesures, destaca la creació d’una nova prestació que garanteixi un ingrés mínim vital igual a tot Espanya, davant «els desequilibris, els baixos nivells de cobertura i la descoordinació» que hi ha en les prestacions autonòmiques, segons ha denunciat. En aquest context, ha matisat que s’aprovarà una llei marc que «consagri» els serveis socials públics, augmentant-ne la dotació estatal. Així mateix, s’aprovarà un «pla de xoc per reimpulsar la dependència» amb el compromís de reduir el 75% de les llistes d’espera en aquesta legislatura, cosa que suposarà, segons ha destacat, creació d’ocupació i «tindrà impacte en la igualtat de gènere» ja que els cuidadors de les persones dependents són majoritàriament dones.

Llei contra la violència infantil

Més enllà de les polítiques del tercer sector, la nova vicepresidència té competències en infància, famílies i joventut, entre d’altres. En aquest sentit, Iglesias ha reiterat que la primera iniciativa legislativa del seu departament serà la llei contra la violència infantil, que ell mateix ha batejat com a ‘llei Rhodes’, amb referència al pianista i activista que va patir abusos sexuals en la seva infància. Durant la passada legislatura es va aprovar un avantprojecte consensuat amb les organitzacions que defensen els menors, que ara Iglesias podria recuperar, ja que vol que el projecte legal estigui a punt en «setmanes».

Notícies relacionades

Respecte a les famílies, ha assenyalat que s’impulsarà una llei de diversitat familiar, per protegir els nous models i adequar els ajuts. Quant a l’Agenda 2030, ha assegurat que el seu compliment no només significa «portar un pin», amb referència al distintiu que llueixen tots els membres del Govern, sinó a realitzar «polítiques executives» que facin que d’aquí a 10 anys s’hagi «aconseguit» per complet «almenys una part» els objectius subscrits. Per a això s’elaborarà una estratègia de desenvolupament sostenible i es crearà una comissió delegada que coordinarà el treball dels diferents ministeris implicats.

Finalment, respecte al benestar animal, ha assenyalat que s’aprovarà una llei de protecció, que elevi les penes davant el maltractament. Així mateix, es «regularà l’ús dels animals de circ» i s’unificaran els 17 registres dels animals domèstics.