operació de mossos i europol

Desmantellada una organització dedicada al tràfic internacional de cocaïna amb 14 detinguts

La investigació va començar quan es van localitzar 1.413 quilos de droga en una empresa de Sant Boi de Llobregat

msossi / periodico

3
Es llegeix en minuts
Acn

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una organització criminal que traficava a escala internacional amb cocaïna. En l’operació, que es va desenvolupar la setmana passada, va participar-hi també l’Europol. Hi ha 14 detinguts per delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

La investigació va començar el 18 de desembre del 2018, quan es van localitzar 1.413 quilos de cocaïna en una empresa de Sant Boi de Llobregat ocults a l’interior de 800 caixes de folis importades des del Brasil. El grup tenia un complex entramat empresarial per blanquejar els beneficis. Quan els treballadors de l’empresa de Sant Boi van trobar els paquets sospitosos van informar els Mossos, que van iniciar una investigació tutelada pel jutjat de primera instància i instrucció número 1 del mateix municipi.

Aquell mateix dia, ja es van detenir dues persones de nacionalitat espanyola que tenien l’encàrrec de traslladar la cocaïna interceptada fins a un punt de la comarca del Baix Llobregat. Des d’un començament, els investigadors van centrar les sospites sobre un dels responsables de l’empresa importadora i destinatària de les caixes de folis. Van acabar identificant fins a 10 persones que havien participat, com una organització criminal, en alguna de les fases per aconseguir l’adquisició, el transport i la introducció de la droga des del Brasil.

Els Mossos van demanar la col·laboració d’Europol per obtenir més dades i determinar la capacitat d’actuació de l’organització investigada a escala europea. La xarxa criminal estava fent els preparatius per introduir un nou carregament de cocaïna a través de Rotterdam. Per això, la magistrada que dirigeix la causa va sol·licitar la col·laboració de les autoritats dels Països Baixos perquè obtinguessin dades sobre una altra organització que, de forma coordinada amb la desmantellada a Catalunya, havia de participar en la introducció d’un nou enviament de 200 quilos de cocaïna que, finalment, no es produir.

La investigació econòmica realitzada sobre els investigats va permetre destapar un complex entramat empresarial que els investigats utilitzaven per blanquejar els guanys obtinguts a través del trànsit d’estupefaents. Aquestes empreses estaven en molts casos controlades per testaferros que prestaven la seva identitat per simular operacions amb una aparent activitat empresarial i tenien l’objectiu de dificultar que s’establís la identitat entre el veritable titular dels béns i la persona o empresa que realitzava la injecció dels diners. Els diners obtinguts mitjançant el tràfic de drogues es blanquejaven principalment a través d’adquisicions immobiliàries i la inversió en nous negocis, com en el cas d’un dels principals investigats, que acabava d’obrir un negoci de venda de roba d’exclusives firmes comercials a Barcelona en una zona molt cotitzada de la ciutat.

Un altre sistema que utilitzaven per blanquejar diners era l’ús de mules que realitzaven periòdicament ingressos en efectiu per imports petits en diverses entitats bancàries amb la intenció d’eludir els sistemes de control de prevenció de blanqueig que tenen implementats els bancs.

14 registres dimarts

Notícies relacionades

Amb tota la informació disponible, dimarts passat, els Mossos van dur a terme una operació policial amb 14 ordres d’entrada i registre acordades pel jutjat instructor a Barcelona, la Palma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Cornellà, la Seu d’Urgell, Valls, Salou i Castell de Montornès. També es va practicar una entrada i registre en un immoble de Maó (Menorca) que pertanyia a un dels principals investigats, i que hauria obtingut amb diners procedents del narcotràfic. Aquesta diligència la van fer agents de la Policia Nacional de Maó conjuntament amb els Mossos.

Els registres han proporcionat abundant documentació d’interès per a la investigació i s’han intervingut diners en diverses divises, telèfons mòbils, quatre armes simulades, tres turismes i dues motocicletes. A més, s’han embargat diverses propietats i s’han desmantellat dues plantacions de marihuana amb unes 700 plantes que gestionava un dels arrestats. En aquesta operació es va detenir 14 persones, 12 de nacionalitat espanyola, una colombiana i una altra marroquina. Vuit detinguts van passar a disposició judicial el 6 de febrer i van ingressar a la presó. La investigació ha permès detectar importants vincles entre aquesta operació i la d’un cas dels anys 2015 i el 2016, on es van intervenir més de 310 quilos de cocaïna, tant per la manera d’introduir la substància com pel volum de droga transportada. A més, hi ha dues persones detingudes que estaven relacionades amb aquella operació.  Una d’elles va ser condemnada recentment a tres anys i sis mesos de presó per aquests fets.