PRIMER FENOMEN DEL 2020

Arriba la primera superlluna de l'any

La 'lluna de neu' es podrà observar a la Península fins aquesta matinada de dilluns

52205049 60

52205049 60 / Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera superlluna de l’any, també coneguda com ‘lluna de neu’, es podrà observar amb més nitidesa fins a la matinada de dilluns 10 de febrer, segons l’Observatori Astronòmic Nacional

Segons la NASA, una superlluna passa quan l’òrbita de la lluna és més pròxima (perigeu) a la Terra al mateix temps que és plena. Per això, és lleugerament més brillant i més gran que una lluna plena normal.

Així, detallen que la Lluna orbita la Terra en una el·lipse, un oval que l’acosta i l’allunya de la Terra a mesura que gira. El punt més allunyat d’aquesta el·lipse es diu apogeu i està a uns 405.500 quilòmetres de mitjana de la Terra, mentre que el seu punt més pròxim és el perigeu, que és una distància mitjana d’aproximadament 363.300 quilòmetres de la Terra.

El millor horari per veure-la a Sud-amèrica 

Així com a la península Ibèrica la millor hora per disfrutar de la superlluna, a l’Argentina, l’Uruguai, el Paraguai, Xile i el Brasil serà a les 4.33 hores; a Bolívia i Veneçuela, a les 3.33; a Colòmbia, el Perú i l’Equador, a les 2.33; i a Mèxic, a la 1.33 del matí.

Lluna plena de perigeu

Notícies relacionades

El terme superlluna va ser encunyat el 1979 i s’utilitza en l’actualitat per descriure el que els astrònoms anomenen una lluna plena de perigeu, és a dir, una lluna plena que té lloc a prop o en el moment en què la Lluna està en el seu punt més pròxim de l’òrbita al voltant de la Terra.

El terme dona preferència a l’alineació geomètrica de Sol-Terra-Lluna i permet l’aparició del perigeu en un període de temps més ampli que l’instant real del perigeu (fins a aproximadament dues setmanes, que és gairebé la meitat de l’òrbita de la Lluna).

Temes:

Lluna NASA