Crisi pel coronavirus

Xi garanteix a Trump que l'economia xinesa continuarà creixent malgrat el virus

Els dos líders han acordat mantenir la comunicació exhaustiva i la cooperació

FILE - In this June 29, 2019, file photo, President Donald Trump, left, meets with Chinese President Xi Jinping during a meeting on the sidelines of the G-20 summit in Osaka, Japan. China has announced it will raise tariffs on $75 billion of U.S. products in retaliation for President Donald Trump’s planned Sept. 1 duty increase in a war over trade and technology policy. (AP Photo/Susan Walsh, File)

FILE - In this June 29, 2019, file photo, President Donald Trump, left, meets with Chinese President Xi Jinping during a meeting on the sidelines of the G-20 summit in Osaka, Japan. China has announced it will raise tariffs on $75 billion of U.S. products in retaliation for President Donald Trump’s planned Sept. 1 duty increase in a war over trade and technology policy. (AP Photo/Susan Walsh, File) / Susan Walsh (AP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president de la Xina, Xi Jinping, ha assegurat en una conversa mantinguda amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, que el desenvolupament econòmic del seu país no es veurà afectat a llarg termini per la crisi del coronavirus.

Segons la televisió estatal CCTV, Xi va mostrar confiança en la capacitat de la Xina per superar l’epidèmia i va recordar que Pequín i Washington recentment van firmar la primera fase de l’acord per acabar amb la guerra comercial.

«La tendència de desenvolupament a llarg termini de l’economia xinesa no canviarà», és el terme que va fer servir el màxim mandatari xinès, segons la nota de la cadena pública.

En els últims dies, alguns mitjans havien afirmat que la capacitat del gegant asiàtic per complir els compromisos adquirits en aquest acord es veurien en dubte per l’impacte de la malaltia –que fins al moment ha deixat 636 morts i més de 31.000 casos– en l’economia xinesa.

L’assessor econòmic de Trump, Larry Kudlow, va indicar aquesta setmana en una entrevista amb la televisió nord-americana Fox News: «És veritat que la primera fase de l’acord comercial, el boom en les exportacions [nord-americanes a la Xina] d’aquest acord, es demorarà a causa del virus».

Diferències entre els països

No obstant, Xi va indicar que «malgrat que hi hagi algunes diferències entre la Xina i els Estats Units, sempre que les dues parts mantinguin l’esperit d’igualtat i respecte mutu, podran trobar una solució acceptable per a tothom a través del diàleg».

El líder xinès va indicar que espera que les dues potències econòmiques «implementin el consens» a què van arribar entre ell i Trump i que «impulsin les relacions pel bon camí aquest nou any».

Avui el portaveu de la Casa Blanca, Judd Deere, ha tuitejat que Trump «va expressar confiança en la força i resistència de la Xina a l’hora d’enfrontar-se al repte del brot del nou coronavirus».

«Els dos líders van acordar que mantindrien la comunicació exhaustiva i la cooperació entre les dues parts. També van recordar el gran èxit de la recent primera fase de l’acord Estats Units-Xina i van reafirmar el seu compromís d’implementar-lo», va afirmar el portaveu nord-americà.

La premsa oficial xinesa va ampliar aquesta informació i va afirmar que Trump va mostrar recolzament a la Xina en la lluita contra el coronavirus i confiança en el desenvolupament de la seva economia, i també va avançar que Washington mantindrà una «actitud calmada» davant de l’epidèmia.

Notícies relacionades

Aquestes declaracions es produeixen només uns dies després que la cancelleria xinesa acusés els EUA de generar pànic a nivell internacional a l’evacuar el personal consular a Wuhan –ciutat xinesa on es va originar el brot– i molts dels seus ciutadans en aquesta població.

El president xinès va fer servir l’expressió «guerra popular», d’ús recent en la lluita contra el coronavirus, i va reiterar que s’està informant de la situació de forma «oberta, transparent i responsable».