LA PNEUMÒNIA DEL PAÍS ASIÀTIC

El coronavirus xinès comença a prendre posicions a Europa

Alemanya confirma el primer contagi en terra de la UE amb un pacient que no va viatjar a la Xina

França ratifica el seu quart cas: es tracta d'un turista, d'edat avançada i originari de Hubei, que es troba «greu»

52010330 60

52010330 60 / DANIEL LEAL-OLIVAS (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El coronavirus, que ja ha causat més d’un centenar de morts al país asiàtic i més de 4.500 contagis, no només ha arribat a Europa, sinó que avança pel continent. Alemanya va confirmar aquest dimarts el seu primer contagi, que es tracta, a més, del primer cas a Europa en el qual la infecció es va produir fora de la Xina. És a dir, va tenir lloc en territori europeu. Aquest cas primigeni ha derivat en  tres contagis més a la mateixa empresa.

El primer pacient alemany del qual s’ha tingut constància, de 33 anys, no va visitar el país asiàtic. Es va encomanar durant un curs de capacitació de la seva empresa a la ciutat de Stockdorf, d’una companya xinesa. Els tres nous pacients van ser ingressats a la mateixa clínica de Munic que el primer i es troben, com aquest, en unitats hospitalàries aïllades. S’espera que aquest dimecres es facin anàlisis en 40 persones més susceptibles d’haver sigut infectades40 persones més  per haver estat en contacte directa amb els afectats. [¿Què és el coronavirus? Símptomes, contagi i prevenció.]

Visita dels pares

La dona que presumptament ha iniciat el contagi a Alemanya havia estat recentment a Xangai, on va rebre la visita dels seus pares, originaris de Wuhan, capital de la província de Hubei.

Aquesta ciutat del centre de la Xina és l’epicentre del brot d’aquest nou coronavirus, el nom científic del qual és 2019-nCov. Segons el president de l’Oficina Regional de Baviera de Salut i Seguretat Alimentària, Andreas Zapf, la infecció es va produir «en un interval en què la dona xinesa encara no presentava símptomes». Perquè aquesta és una de les peculiaritats del coronavirus xinès: com s’ha sabut fa poc (ja que encara és un gran  desconegut), es pot encomanar durant el procés d’incubació.

En paral·lel, també aquest dimarts a França es va confirmar un quart cas de coronavirus. Els tres primers (que van ser, al seu torn, els primers dins de la Unió Europea) havien sigut confirmats divendres passat. I aquest dimarts, el país va donar compte d’un altre contagi més: el d’un turista xinès ancià que es troba en una «condició clínica greu» a París. L’home procedia de la província de Hubei i actualment està en cures intensives.

Falsa alarma a Catalunya

A Catalunya, la Conselleria de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), va descartar un possible cas sospitós de coronavirus. Es tracta d’un pacient, de 33 anys i procedent de Wuhan que es trobava en un hotel de Barcelona i l’estat del qual no és greu.

El pacient va ser ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona, on segueix en aïllament. Segons estableix el protocol català d’actuació contra el coronavirus, tots els pacients que hipotèticament contreguin el virus xinès seran traslladats al Clínic. La d’aquest dimarts ha sigut la primera sospita de coronavirus a Catalunya. Una falsa alarma.

Dificultats en la repatriació

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que la repatriació dels 20 espanyols que estan a Wuhan serà «com més aviat millor», però depèn també que les autoritats xineses autoritzin la seva sortida, una cosa que està liderant el Ministeri d’Exteriors. Tot i així, Illa va remarcar que «no ofereix riscos» i que aconseguirà totes les garanties sanitàries per a ells i «per als que són a Espanya». Cap país, ha puntualitzat, ha repatriat fins a la data nacionals des del país asiàtic. 

Notícies relacionades

El ministre ha deixat clar que Espanya «està preparada per al que pugui venir». Illa ha llançat un missatge de «tranquil·litat i confiança» i, en al·lusions als casos de França i Alemanya, ha assegurat que «el risc en aquests moments a la UE és moderat».

Febre, tos (de vegades amb secrecions respiratòries), dificultat per respirar, mal de cap i fatiga són alguns dels símptomes del coronavirus, col·loquialment conegut com la «pneumònia xinesa». És, malgrat les alarmes, menys mortal que la d’altres coronavirus que van provocar epidèmies, com la Síndrome Agut de Respiratori Greu (el SARS, que el 2002 i el 2003 va causar 800 morts al món): té un 3% de taxa de mortalitat, mentre que el SARS, un 10%. El problema és que encara no existeix una vacuna per al coronavirus: de moment, el tractament és antisimptomàtic.