A POCS DIES DEL JUDICI

Trobat un mòbil a la cel·la de l'acusada del 'crim de la Urbana'

Els funcionaris van localitzar el telèfon a la cistella de la roba bruta del lavabo de Rosa Peral

Els Mossos han enviat l'aparell al jutjat per si tingués cap tipus d'informació sobre el cas

zentauroepp38491487 caso guardia urbana  albert l pez    rosa peral y pedro  vic190416164052

zentauroepp38491487 caso guardia urbana albert l pez rosa peral y pedro vic190416164052

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els funcionaris de la presó de dones de Wad-Ras van trobar, el 21 de desembre a les 7.49 hores, un telèfon mòbil i un cable USB a la cel·la de Rosa Peral, la guàrdia urbana de Barcelona acusada d’assassinar, juntament amb el seu company Alberto López, el seu nòvio, Pedro R., també agent municipal, a causa d’un triangle amorós. Està previst que el judici amb jurat per aquest crim, ocorregut el maig del 2017, s’iniciï a l’Audiència de Barcelona el pròxim divendres dia 31 i s’allargui, almenys, fins a mitjans de març.

Els Mossos van comunicar fa uns dies al jutjat de Vilanova i la Geltrú que va investigar els fets que treballadors de la presó de dones havien localitzat un telèfon mòbil marca Nokia a la cel·la número dos del mòdul polivalent que Rosa Peral comparteix amb una altra reclusa. L’aparell i el cable eren a la galleda de la roba bruta del lavabo, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Els empleats del centre penitenciari que van descobrir el mòbil i, per via reglamentària, el van entregar a la policia de la Generalitat.

A les presons està totalment prohibit l’ús i la tinença de telèfons, i per això es pressuposa que algú el devia haver introduït il·legalment al recinte. El més habitual és que els mòbils entrin a través de vis-a-vis amb familiars o amics. La possessió d’un mòbil per part d’un intern suposa que aquesta pot ser sancionada per una falta greu, que comporta la privació de passeig i d’actes recreatius comuns com a màxim durant un mes.

Els agents no només van comunicar al jutjat la troballa, sinó que van remetre el mòbil davant la possibilitat que l’aparell pogués tenir alguna mena d’informació referent al procés obert contra Rosa Peral pel presumpte assassinat.  Els investigadors ara analitzaran el telèfon i intentaran esbrinar les trucades que es van poder fer, segons les fonts consultades per aquest diari. I tot això a pocs dia que s’iniciï el judici a l’Audiència de Barcelona, en el qual Alberto López i Rosa Peral s’enfronten a 23 i 25 anys de presó, respectivament, més 10 de llibertat vigilada. Els dos processats s’han acusat mútuament de la mort de Pedro R.

RELACIÓ TÒXICA

La fiscalia afirma que l’Alberto i la Rosa van iniciar una relació sentimental el 2012 quan la dona encara estava amb el seu marit, un mosso, amb qui va tenir dues filles. Anys després, el 2016, va començar un tercer idil·li amb Pedro R., també guàrdia urbà, que «va combinar» amb el seu matrimoni i el seu amant. Al final, Rosa es va separar i se’n va anar a viure amb Pedro R. Al cap d’uns mesos, el gener del 2017, Alberto va descobrir aquest vincle sentimental, cosa que va provocar un total distanciament amb qui havia sigut la seva amant. L’imputat, a més, «com a venjança», va decidir revelar a Pedro que la seva nòvia actual havia tingut una aventura amb els dos alhora. Aquesta revelació va generar en la víctima «un clima creixent de desconfiança».

Notícies relacionades

Van passar els mesos i, entre el març i l’abril del 2017 es va produir un nou acostament entre la Rosa i el seu antic amant, Alberto. La fiscalia assegura que en la represa d’aquesta relació sentimental, els dos imputats van concloure que Pedro R. «obstaculitzava la seva relació». Per aquesta raó, la matinada del 2 al 3 de maig del 2017, la Rosa i l’Alberto van decidir «conjuntament, o un d’ells amb l’absència de l’altre», acabar amb la vida de Pedro R. de forma violenta a casa de la dona a Vilanova i la Geltrú.

L’acusació pública no precisa com es va produir el crim, ni l’arma que es va utilitzar. Després, els dos imputats van ficar el cos sense vida del guàrdia urbà en un cotxe, al qual van calar foc en un camí pròxim al pantà de Foix, on va ser localitzat. Els dos acusats són a la presó des de la seva detenció, el maig del 2017.

Els últims a declarar davant el tribunal popular

El pròxim 31 de gener, divendres, es constituiran els membres del jurat que jutjaran Rosa Peral i Alberto López, però no està previst que sigui fins al final, l’11 i el 12 de març, quan es procedeixi al seu interrogatori. La primera sessió després de l’elecció del tribunal popular, el 3 de febrer, es dedicarà, al principi, a la lectura dels escrits de l’acusació i la defensa, així com a l’exposició de les al·legacions prèvies. L’endemà, començarà la prova testifical. Un dels plats forts serà la declaració de l’exmarit de Rosa Peral i la de la seva parella actual. Aquesta dona va declarar que la filla del l’acusada li havia explicat que va veure la seva mare tacada de sang. Després d’això, seran interrogats en sessions successives un total de 62 testimonis. Està previst que un dia el jurat es desplaci fins al lloc del crim. Les proves pericials, sobretot la de la telefonia sobre la geolocalització dels mòbils, seran importants perquè el jurat emeti un veredicte.