delicte d'odi

Un neonazi confessa haver assassinat un homosexual el 2000 i accepta 15 anys

El cadàver va aparèixer amb 17 punyalades, una margarida a l'orella i envoltat per les inscripcions «Hitler tenia raó» i «KKK»

L'Observatori Contra l'Homofòbia agraeix el treball dels Mossos contra la impunitat i demana una sentència «justa».

zentauroepp46481088 montgat  maresme   09 01 2019     sociedad     entrevista a 190114173751

zentauroepp46481088 montgat maresme 09 01 2019 sociedad entrevista a 190114173751 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un neonazi ha confessat aquest divendres davant un jurat popular a l’Audiència de Barcelona haver matat Anilo Viterbo, un home equatorià i homosexual amb qui havia concertat una cita a la localitat de Montgat (Barcelona) l’any 2000 i ha acceptat la pena de 15 anys de presó pel crim. És el primer crim amb agreujant per homofòbia que arriba a judici a Catalunya. 

Cristian A., de nacionalitat colombiana, ha admès ser l’autor de la mort d’Anilo Viterbo, el cadàver del qual va aparèixer amb disset punyalades, una margarida a l’orella i envoltat per les inscripcions «Hitler tenia raó» i «KKK», que havia pintat a la paret amb sang de la víctima. «Sí, el vaig matar amb un ganivet a punyalades», ha reconegut a l’inici del judici després que la seva defensa entregués a la sala un escrit amb la confessió de l’assassinat, que ha provocat un gir de 180 graus en el guió.

Cristian A. ha acceptat ser l’assassí d’un crim que, d’acord amb la Fiscalia, va ser «despietat, vil i desproporcionat», així com «totalment desafecte i apàtic al dolor i patiment» de la víctima.

Disset anys després de l’assassinat, l’acusat va ser detingut a Colòmbia, on residia des de 2012, i va ser extradit un any després a Espanya, on havia servit a l’Exèrcit i té antecedents penals per agressió sexual i violència masclista. 

L’assassí confés ha explicat que, el març de l’any 2000, va anar amb tren a Montgat per trobar-se amb un home, que va conèixer a través d’un anunci que prèviament havia publicat, i amb el qual suposadament anava a mantenir relacions sexuals, un detall que no ha especificat durant la seva breu declaració.

Menyspreu envers l’homosexualitat

Una vegada allà i després que la víctima es despullés, el va acoltellar al coll, el cor i els pulmons guiat, segons el fiscal, «per l’únic menyspreu que sentia cap a l’orientació homosexual» sense que l’agredit pogués fer res per defensar-se. «No va tenir cap possibilitat de defensa eficaç al ser atacat de forma sobtada, inesperada i totalment sorprenent, trobant-se profundament afectat pel consum previ de begudes alcohòliques», recalca la Fiscalia, que acusa Cristian A. d’actuar «mogut per la clara intenció d’acabar amb la vida» de la víctima, que li resultava «indiferent».

Abans de marxar de l’escena del crim, l’assassí va col·locar una margarida a l’orella del cadàver, que jeia nu a terra, i va escriure a la paret del domicili missatges homòfobs amb sang: «Hitler tenia raó» i les sigles del Ku Klux Klan. 

Investigació reoberta

Tal com ell mateix ha detallat, mesos després de l’homicidi, la Guàrdia Civil li va prendre declaració en el marc, ha dit, «d’una de les vies de la investigació», que va acabar paralitzada durant més d’una dècada per la falta de proves i indicis. No obstant, el 2016 els Mossos van reobrir la investigació, i el 2017 van acabar detenint-lo a Colòmbia, on havia fugit anys després del crim, podent demostrar que era d’ideologia neonazi. El cas es va aconseguir resoldre amb interrogatoris a més de 30 persones i recuperant arxius i horaris de la xarxa de tren i metro de llavors.

Notícies relacionades

En aquesta primera jornada del judici, que continuarà dilluns vinent, ha declarat un testimoni que va trobar el cadàver de la víctima en circumstàncies «surrealistes» i que, tal com ha relatat, va ser l’encarregat d’avisar immediatament la policia local. 

Acabar amb la impunitat

L’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya (OCHC) reafirma la seva condemna davant uns fets que considera «extremadament greus», perquè afegeixen al crim components d’«odi, homofòbia i racisme». «Davant aquesta gravetat, creiem que és necsaria una sentència justa que repari adequadament les víctimes» ha exposat el president de l’entitat Eugeni Rodríguez. El president ha volgut agrair el «treball dels Mossos», que ha permès que el cas «no quedi en la impunitat». Una cosa, la impunitat dels agressors homòfobs, que continua sent una assignatura pendent en les agressions que pateix el col·lectiu LGTBI a Catalunya, que, aquest any, han augmentat un 137% segons l’entitat