El PSOE registra de nou al Congrés la llei de l'eutanàsia

El text és similar al que es va admetre a tràmit dues vegades, però que va decaure per les convocatòries electorals

El projecte legal preveu que puguin acollir-se les persones que pateixin una malaltia greu i incurable

zentauroepp49036955 firmas pro eutanasia190712124837

zentauroepp49036955 firmas pro eutanasia190712124837 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Partit Socialista ha registrat aquest divendres al Congrés la llei destinada a regular l’eutanàsia, amb un text similar a les iniciatives que es van presentar el 2018 i la passada legislatura i que no van arribar a aprovar-se a causa de la inestabilitat política. Els col·lectius de recolzament a pacients greument malalts i que desitgen morir han reclamat que aquesta iniciativa sigui la primera en aprovar-se per les noves Corts, una reclamació que han recolzat gairebé 300.000 persones a través de Charge.org. Aquest recolzament se suma a les més d’un milió de firmes que van ser entregades a la Cambra baixa el mes de juliol passat sol·licitant els partits que deixessin enrere les seves diferències, formessin Govern i despenalitzessin l’eutanàsia. 

De fet, l’acord de coalició firmat entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias recull aquesta petició i contempla l’aprovació de «nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a la mort digna i l’eutanàsia». Referent a això, assegura que es donarà una «resposta jurídica sistemàtica, equilibrada i garantista a les demandes sostingudes de la societat actual en relació amb el final de la vida», amb l’aprovació d’una llei que reguli l’eutanàsia i una altra que garanteixi les cures pal·liatives.

Les pedres al camí 

Però finalment s’ha decidit que la llei no passi pel Consell de Ministres i que el PSOE registri directament una iniciativa legal similar a la qual va ser dues vegades admesa a tràmit al Congrés. En el primer cas el projecte legal no va començar ni tan sols a discutir-se en comissió, ja que el PP Ciutadans van ampliar en 19 ocasions el termini de presentació d’esmenes, amb l’objectiu de paralitzar la reforma. 

Ciutadans recolza que es reguli l’eutanàsia, però volia que, en primer lloc, s’aprovés la seva llei de cures pal·liatives, que també va quedar encallada, ja al Senat, davant l’avanç electoral. En el cas del PP, la seva motivació és que no recolza que es reguli l’eutanàsia, igual com Vox, que en l’última i breu legislatura, on no hi va haver acord entre el PSOE i Podem, es va oposar a la seva tramitació amb greus desqualificacions cap als socialistes.

Els recolzaments actuals

Notícies relacionades

Tot i així, malgrat l’oposició dels dos partits de dreta, la llei podria tirar ara endavant amb el recolzament dels taronges i els partits nacionalistes, independentistes i minoritaris. El projecte legal preveu que puguin acollir-se a l’eutanàsia i al suïcidi assistit (si el malalt pot autoadministrar-se la substància que l’ajudi a morir amb ajuda mèdica) aquelles persones que tinguin una malaltia greu incurable o una discapacitat greu crònica, que tinguin nacionalitat espanyola o residència a Espanya. 

Si la llei socialista tira endavant, Espanya es convertiria en el quart país d’Europa i el sisè al món que han legalitzat aquesta opció per morir.