Montero afronta les seves primeres polèmiques al capdavant d'Igualtat

Dimiteix la directora general de Diversitat després de les crítiques de diversos col·lectius racials

La ministra no nomenarà cap alt càrrec home i donarà prioritat a la llei contra les violacions

zentauroepp51720811 irene montero calvo200113144428

zentauroepp51720811 irene montero calvo200113144428 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Irene Montero va haver d’enfrontar-se aquest dijous a les dues primeres polèmiques després de la seva presa de possessió com a ministra d’Igualtat. En primer lloc, Alba González, fins ara regidora a l’Ajuntament de Gijón, va difondre la seva renúncia a ser la nova directora general d’Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnica i Racial, a proposta de Montero, després de les reticències mostrades per alguns col·lectius racialitzats a ser representats per una persona blanca, en lloc de pertànyer a alguna de les ètnies que defensarà. González serà substituïda per Rita Bosaho, la primera diputada negra de la història, que va aconseguir el seu escó el 2015 per Podem i ha sigut parlamentària dos legislatures.

Montero i González, que finalment serà assessor de la ministra, van explicar que la seva intenció era incorporar a la direcció general qüestionada continguts més amplis dels «interpretats», com la «redistribució econòmica, la paritat i altres aspectes», però com el «feminisme és la representació i el simbòlic importa», davant de les crítiques, han decidit fer un pas enrere i que el càrrec l’ocupi Bosaho. «Hem vist que podia molestar i és de savis rectificar», va admetre Montero en una entrevista a La Sexta.   

Absència a un acte

Notícies relacionades

La segona polèmica a què va haver de donar resposta Montero fa referència a la seva absència a un acte presidit per la Reina contra la violència masclista, al qual va assistir el nou ministre de Sanitat, Salvador Illa. Montero va considerar aquesta controvèrsia com a «innecessària», ja que l’agenda de l’esmentat esdeveniment es va decidir molt abans que «existís el ministeri d’Igualtat». En la seva defensa, Montero va obviar que Carmen Calvo també era Ministra d’Igualtat en la passada legislatura, però efectivament els actes amb la Família Reial es decideixen amb molt temps d’antelació i potser hagi sigut una decisió del Govern anterior que l’actual no ha esmenat.

Finalment, Montero, que va avançar que cap home ocuparà cap càrrec de responsabilitat en el seu ministeri, va confirmar que la seva «prioritat» en les primeres setmanes en el càrrec és aprovar una llei contra les violències sexuals, que acabi amb la distinció entre abús i agressió en el Codi Penal, similar a la que Podem va presentar a l’oposició. Pablo Iglesias, vicepresident de Drets Socials, ja havia avançat que, per ell, aquest canvi legal ha de ser una de les primeres mesures a adoptar pel Govern de coalició.