La Fiscalia balear investigarà la prostitució de menors tutelades

Obre diligències penals en les quals ordena a la Policia que comprovi les denúncies i identifiqui els responsables de les captacions de les víctimes

zentauroepp51750683 mallorca200116114804

zentauroepp51750683 mallorca200116114804 / LLITERES

3
Es llegeix en minuts
J.F. Mestre

La Fiscalia de Balears, dirigida per Bartomeu Barceló, va anunciar ahir que obre una investigació sobre els casos de menors dependents de l’Institut Mallorquí d’Afers Social (IMAS) que han sigut captats per prostituir-se, destapat per Diario de Mallorca arran de la denúncia de violació múltiple d’una menor el Nadal passat, una nena de 13 anys que pel que sembla hauria sigut explotada sexualment.

La Fiscalia actua a partir de les informacions aparegudes en aquest diari «relatives a suposats casos de tràfic de drogues i prostitució» que afecten menors que estan sota la tutela del Consell de Mallorca. La primera de les diligències penals ha sigut dirigir un ofici al cap superior de Policia de Balears, Gonzalo Espino, «perquè procedeixi a investigar aquests casos i, en el seu cas, a identificar-ne els presumptes responsables».

En la nota feta pública ahir, el Ministeri Públic detalla que «en els últims anys s’han denunciat a la Fiscalia diferents casos concrets de conductes que afecten menors d’edat per fets similars o semblants». Explica que «com no pot ser de cap altra manera», sempre s’han investigat (aquestes denúncies) com qualsevol fet que tingui característica de delicte».

La Fiscalia actua després que el mateix director de l’IMAS, Javier de Juan, reconegués que tenia coneixement de 16 casos de menors tutelats que haurien sigut objecte d’explotació sexual i es referís a «una xarxa organitzada de captació de menors».

Testimonis de menors

La consellera d’Assumptes Socials, Fina Santiago, va reconèixer ahir que coneixia des de fa anys que hi havia nens sota tutela del Consell que havien sigut captats per individus que els oferien diners per prostituir-se. El Govern no disposa de competències sobre aquests menors tutelats. Només s’encarrega dels adolescents que han comès un delicte i que entren com a interns en centres de reclusió. Santiago va explicar que, precisament, quan aquests menors entraven en aquests centres relataven que havien caigut en aquesta xarxa de prostitució infantil.

Al comprovar que no eren situacions puntuals, la Conselleria va decidir elaborar un protocol per detectar aquests casos. Es va comptar amb l’ajuda de professionals de diferents àmbits i s’està aplicant des de l’any 2018.

La titular de la conselleria va denunciar ahir que la prostitució de menors tutelats és un problema social «molt greu» i va recordar els beneficis milionaris que generava aquest negoci. Per això, va assenyalar que cap comunitat autònoma té prou mitjans per acabar amb aquest fenomen de la prostitució infantil, que es desenvolupa a gairebé tots els països. No obstant, Santiago va considerar que ha arribat el moment que s’obri un debat social sobre aquest problema, perquè d’aquesta manera es podrà protegir aquests nois que pateixen les conseqüències de la seva situació de vulnerabilitat. «¿Quins perfils d’adults tenim en aquesta comunitat que necessiten satisfer els seus desitjos sexuals amb aquests menors?», es va preguntar la consellera, que va recordar que són habituals les actuacions policials a Mallorca, en les quals s’ha aconseguit desmantellar pisos on es prostituïa noies menors d’edat.

Notícies relacionades

L’Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència, integrada a Assumptes Socials, va obrir ahir un expedient informatiu sobre les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació sobre aquests fets, incidint en la necessitat que es respectin els drets dels menors a l’honor, la intimitat i la pròpia imatge.

La Federació d’Associacions per a la Prevenció del Maltractament Infantil, a la qual pertany l’entitat balear RANA, va criticar ahir la «insuficient» resposta de l’administració davant d’aquests casos d’explotació sexual de la infància. «L’ingrés i l’estada dels menors d’edat en els centres ha de garantir la seva protecció i atenció integral, qualsevol actuació ha d’anar orientada a la restitució dels seus drets», va assegurar la FAPMI.