asturias | La edil de Gijón serà assessora en el Ministeri de Montero

Alba González renuncia a la direcció d'Igualtat després de la crítica de grups racials

«Comencem malament, hi han col·locat una senyora blanca», van protestar activistes antiracistes a les xarxes

Ocupa el seu càrrec la que va ser la primera diputada negra al Congrés

zentauroepp51764506 alba gonzalez200116103332

zentauroepp51764506 alba gonzalez200116103332 / MARCOS LEON

3
Es llegeix en minuts
J. M. R. / V. M. / I. R. V.

La regidora de Gijón de Podem Alba González Sanz no serà finalment directora general d’Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnic Racial «perquè hi hagi una presència visible de dones pertanyents a col·lectius racialitzats». La decisió la va prendre després que aquests col·lectius expressessin a les xarxes socials les seves crítiques al fet que sigués una dona blanca la que assumís un càrrec destinat a visibilitzar altres ètnies. Serà substituïda per Rita Gertrudis Bosaho Gori, d’origen equatoguineà, i que en la legislatura passada va ser la primera diputada negra al Congrés.

Alba González es va acomiadar ahir al matí com a regidora a l’Ajuntament de Gijón, però a la nit va anunciar que no ocuparà el lloc per al qual li havia trucat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, segons informa ‘La Nueva España’. González considerava el seu nomenament «un honor, un orgull i una alta responsabilitat». «Si alguna cosa sabem en el feminisme és que la representació i el simbolisme importen», va assenyalar hores després a la xarxa social Twitter per anunciar que no assumirà la direcció general.

«Les seves funcions i contingut eren més amplis del que s’ha interpretat, tenint a veure amb la redistribució econòmica, la paritat i altres aspectes en els quals he anat treballant, motiu pel qual vaig acceptar el lloc, amb l’afany de treballar per la igualtat», va escriure González.

Des que va transcendir la decisió del seu nomenament, es van sentir les queixes d’alguns col·lectius racials. Així, per exemple, el portaveu de la coalició mallorquina Més per Mallorca, Guillem Balboa Buika (nascut a Guinea Equatorial), va arribar a manifestar a les xarxes socials davant del nomenament de l’asturiana Alba González: «M’encanta aquest cinisme dels blancs. ¿O deu ser ceguesa? ¿Directora de Diversitat Ètnic Racial? ¿I què tal un home dirigint l’Institut de la Dona o un hetero a Diversitat Sexual i LGTBI? ¡Quina gran oportunitat malgastada!».

El col·lectiu Afrodones, una comunitat d’internet que pretén «visibilitzar les dones afrodescendents/negres a Espanya» i que va fundar la investigadora social d’origen cubà Antoinette Torres Soler, va assenyalar davant de la designació de González: «Comencem malament. Davant una Direcció General d’igualtat de tracte i diversitat ètnic racial es col·loca una senyora blanca. ¿Irene Montero, no hi ha persones racialitzades que puguin ocupar aquest càrrec? Ens menyspreen una vegada més».

Després de la renúncia d’Alba González, el càrrec estarà ocupat per Rita Bosaho, militant de Podem, que té nacionalitat espanyola però va néixer a Guinea Equatorial. Va obtenir el seu escó al Congrés el 2016 després de presentar-se com a cap de llista per a Alacant de la coalició Compromís-Podem-És el moment. Llicenciada en Història per la Universitat d’Alacant, ha cursat un màster en Identitats i Integració a l’Europa Contemporània i «destaca pel seu compromís polític en la lluita contra el racisme i la defensa dels drets humans», segons fonts del ministeri d’Irene Montero.

Notícies relacionades

«Desitjo molt ànim, sort i bon encert a la companya que ocupi el lloc, i em poso a la seva disposició si en alguna cosa puc ser-li d’utilitat en la tasca, àmplia i diversa, que té al davant», va declarar en el seu compte a les xarxes socials la regidora de Gijón. Alba González renunciarà avui al seient en el ple de Gijón i acceptarà un lloc d’assessora al ministeri d’Irene Montero.

«Estaré encantada de continuar formant part del projecte d’aquest Ministeri d’Igualtat, treballant pels mateixos objectius de redistribució de la riquesa pels quals havia dit que sí en primer lloc», va afegir. Ocuparà el seu lloc a l’Ajuntament de Gijón el que va ser coordinador del grup municipal de Xixón Sí Puede, Juan Miguel Chaves.