L'alcalde de la Canonja es queixa que no sonessin les sirenes després de l'explosió

«La gent de Protecció Civil va avisar pel carrer la població», explica Roc Muñoz

alcalde-canonja vid 15 134745 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, s’ha queixat a ‘Els Matins de TV-3’ que no van funcionar els protocols de seguretat després de l’explosió d’aquest dimarts en una indústria petroquímica de Tarragona que ha causat tres morts (després de la troballa del cos del desaparegut i la mort d’un dels hospitalitzats, que es trobava en estat molt greu) i set ferits. 

L’alcalde s’ha queixat que les sirenes no van funcionar i explica que ja va transmetre la seva queixa, igual com l’alcalde de Vila-seca, ahir a la reunió amb el 112. «Si les sirenes sonen la gent sap, pels protocols i assajos que hem fet, que s’ha de confinar. Si no toca la sirena, és molt més complicat», exposa Muñoz. «La gent de Protecció Civil va avisar pel carrer la població [del confinament]», afegeix.   

La plataforma CelNet també s’ha queixat d’aquesta situació i ha demanat responsabilitats. «De la resposta d’ahir a l’accident, és alarmant que les sirenes del Plaseqcat no s’activessin i que la població hagi viscut de nou situacions angunioses de desprotecció i desinformació», diuen en un comunicat. [Almenys tres morts i set ferits en una explosió a la petroquímica de Tarragona | Directe]

També el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha qualificat el Plaseqcat d’una «absoluta presa de pèl» i per aquesta raó, GEPEC-EdC demana una revisió «a fons» de la normativa de seguretat i riscos laborals de la petroquímica. Els ecologistes lamenten que «sense cap explicació coherent» l’alarma que ha de servir per informar la població del confinament no hagi sonat, tot i que pels canals oficials s’estigués demanant.

Torra promet que «s’investigarà» 

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha promès aquest dimecres que «s’investigarà» tot el que va passar amb l’explosió i l’incendi. En declaracions a Ràdio 4, Torra ha explicat que ara mateix «s’estan centrant tots els esforços» a localitzar la persona desapareguda, però immediatament després «ha d’arribar la següent fase d’anàlisi sobre què ha passat, què ha passat amb l’empresa».

«Tot s’investigarà, perquè estem en un punt molt sensible del país, i els ciutadans sabran tot el que va passar», ha afirmat Torra, convençut que «el complex petroquímic és un dels punts en els quals tot ha de funcionar com un rellotge suís».

Notícies relacionades

També s’ha referit al fet que no sonessin les alarmes per alertar la població, malgrat el confinament preventiu inicial. «Quan s’estava a punt que sonessin les alarmes, van arribar els informes dels Bombers dient que no hi havia toxicitat, i les alarmes sonen per advertir la població que hi pot haver un risc tòxic», ha argumentat.

Torra ha confirmat que el president del Govern, Pedro Sánchez, li va dir «per saber què estava passant» i es «va oferir a ajudar» amb els serveis estatals que fossin necessaris. Posteriorment, ja a la nit, va ser Torra qui va trucar a Sánchez «tornant de Tarragona» per informar-lo sobre com estava la situació. Per a Torra, aquestes trucades entren «dins de la normalitat», ja que, «quan tenen lloc fets excepcionals, els presidents dels països es truquen».