El Govern balear va detectar el 2015 que menors protegits eren prostituïts a Palma

La consellera d'Assumptes Socials, Fina Santiago, assegura que es tracta d'un problema social que afecta a tothom

zentauroepp45191028 barcelona 25 09 2018 menores no acompa ados que duermen en l190705174020

zentauroepp45191028 barcelona 25 09 2018 menores no acompa ados que duermen en l190705174020 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. F. Mestre / Diario de Mallorca

La consellera d’Assumptes Socials del Govern balear, Fina Santiago, ha admès aquest matí que des de l’any 2015 es coneix que existeixen molts casos de menors que estan en situació de protecció, que són detectats per individus que els ofereixen diners per prostituir-setal com informa el ‘Diario de Mallorca’, mitjà del grup Prensa Ibérica. La responsable política ha explicat que, malgrat que el Govern balear no té competències quant a la tutela d’aquests nens, sinó que s’encarrega únicament dels menors que estan interns en centres de reclusió, fa tres anys que es va detectar que molts dels interns que entraven en el sistema de reforma informaven que havien caigut a les xarxes d’aquesta prostitució infantil.

Arran de conèixer-se aquests casos, segons ha dit Santiago, es va decidir elaborar un protocol de detecció d’aquests casos, en els quals van participar professionals de diferents àmbits, que va ser aprovat l’any 2018 i que s’aplica.

No obstant, la consellera ha assenyalat que la prostitució de menors tutelats és un problema social «molt greu», que aconsegueix beneficis econòmics milionaris i que la seva erradicació va més enllà de les possibilitats que pugui tenir un govern autonòmic. De fet, ha dit que aquestes situacions es repeteixen, no només a les Balears, sinó en altres províncies.

Fina Santiago ha considerat que «és un repte per a tots» abordar aquest problema per aconseguir protegir aquests nois que estan en situació de vulnerabilitat i s’ha preguntat «quins perfils d’adults tenim en aquesta comunitat que necessiten satisfer els seus desitjos sexuals amb aquests menors». La consellera ha admès que el tema de la prostitució amb menors «és una qüestió tabú», però ha recordat que és habitual que a Palma es desmuntin pisos on es prostitueixen a menors. «Si existeixen aquests negocis, és perquè hi ha demanda».

Santiago ha insistit que aquests nens que estan protegits pel Consell viuen en pisos oberts i que per això s’escapen amb més facilitat. Quan estan al carrer és quan són més vulnerables. Ha explicat que el protocol es va aprovar, no tant per evitar aquestes situacions, sinó per detectar els casos d’explotació sexual dels menors i poder ajudar-los. «El tema de la prostitució infantil no s’arregla amb un protocol», va aclarir Santiago, que va insistir que és un fenomen que es produeix per tot el món.

Sobre l’acomiadament dels cinc treballadors socials contractats per atendre els menors ha confirmat que es va deure «a conductes sexuals inapropiades», si bé ha aclarit que cap d’aquests empleats van tenir relacions sexuals amb adolescents que estaven interns en aquests centres regulats pel Govern. Santiago ha reconegut que tot i que és difícil evitar conductes inadequades d’aquests treballadors públics, l’obligació dels polítics «és aplicar la màxima contundència» i que en aquest cas es va optar, una vegada tramitat un expedient administratiu, per l’acomiadament d’aquests treballadors socials.

Notícies relacionades

Ha explicat que els acomiadats, quatre són dones i un és un home, i que van ser apartats en diferents períodes. Aquestes mesures van començar a adoptar-se l’any 2015 i l’últim cas es va detectar l’any passat. Santiago ha enumerat que un cas va ser per assetjament sexual, un altre per exhibició i tocaments i els altres tres per aproximació i verbalització sexual. En cap cas hi va haver contacte sexual.  A més, ha afegit també que quatre d’aquests acomiadaments van ser comunicats a la fiscalia de menors.

La consellera ha indicat que un dels objectius de la política social que desenvolupen és la formació específica dels treballadors que s’encarreguen de l’atenció dels menors. Gràcies a això se sap actuar quan un menor explica un cas d’assetjament o es detecta un company que té una actuació inadequada. En els dos casos s’actua amb contundència, segons ha afirmat Fina Santiago.