explosió en tarragona

Buch demana al Govern que agiliti les normatives per avisar d'emergències al mòbil

L'alcalde de Tarragona critica que encara «s'utilitzi tecnologia no digital» per avisar els veïns i anuncia que proposarà modernitzar aquests sistemes

buch avisar movil / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

El conseller d’InteriorMiquel Buch, ha demanat al Govern que agiliti les normatives necessàries per permetre que es pugui avisar directament als telèfons mòbils dels ciutadans d’emergències com l’explosió d’aquest dimarts en una indústria de Tarragona, que ha causat tres morts i set ferits.

Així ho ha sol·licitat Buch, després de la reunió que ha mantingut junt amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al centre de comandament de la Canonja (Tarragonès) amb els responsables del dispositiu d’emergències arran de l’explosió d’aquest dimarts a l’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE). [Explosió a Tarragona: Tres morts i set ferits | Última hora en directe]

Buch ha anunciat que ben aviat sol·licitarà formalment al Govern central que, igual com s’ha fet a escala europea de cara a l’any 2022, s’agilitin a Espanya les normatives per tenir canals de comunicació directament amb els telèfons mòbils de la ciutadania per poder avisar de forma «més fàcil i més ràpida» en casos d’emergències com la d’ahir a la petroquímica de Tarragona.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha criticat que encara «s’utilitzi tecnologia no digital» per avisar d’una emergència els veïns, que ahir a la nit van denunciar que no van sonar les sirenes instal·lades per avisar de l’explosió en una indústria química i de l’ordre de confinament en les seves cases.

L’explosió d’un reactor per causes que s’investiguen a l’empresa IQOXE, dedicada a l’elaboració d’òxid d’etilè, va causar l’emissió de gasos no tòxics però que van portar Protecció Civil a demanar als veïns de diversos municipis que no sortissin de les seves cases. 

Ricomà, en declaracions a EFE, ha indicat que en les últimes hores «l’urgent ha sigut atendre les emergències, controlar l’incendi al més ràpid possible, informar la població, atendre-la, i oferir assistència psicològica a les persones afectades i als veïns, per minimitzar la seva situació d’estrès». Passada aquesta fase, que encara no ha acabat, l’Ajuntament de Tarragona investigarà com es va reaccionar davant del sinistre i les seves causes, «perquè no torni a passar» un accident com el d’ahir, «el més greu que es recorda a la ciutat». «Aquest accident –ha agregat– és el més fort que hi ha hagut a la indústria química i ens obliga a marcar un abans i un després. I a revisar el protocol de comunicació als veïns perquè no es torni a viure la situació d’ahir».

Les sirenes per avisar els veïns del sinistre, instal·lades en diversos municipis tarragonins d’acord amb el pla d’emergències i protecció civil per accident químic, no van sonar ahir a la nit, fet que ha sigut criticat pels veïns, que, segons l’alcalde, van viure «moments de molta angoixa». «El protocol es va complir», ha dit l’alcalde, ja que el seu text precisa que no han de sonar les sirenes si no hi ha núvol tòxic, com va ser el cas. No obstant, matisa Ricomà, «va passar un temps fins que els bombers, que van actuar ràpid, van saber que hi havia una explosió però que l’emissió no era tòxica». «El temps corre diferent. L’angoixa de la gent és comprensible tot i que els bombers van actuar ràpidament», ha dit.

Ricomà ha avançat, en aquest sentit, que l’ajuntament proposarà a la resta de les administracions revisar els protocols d’actuació i el pla de protecció civil, a més de modernitzar els sistemes d’avís als veïns. L’alcalde, que no ha enjudiciat l’actuació de l’empresa davant de l’accident, sí que ha remarcat que «el temps canvia i volem noves tecnologies», perquè no s’entén que encara s’utilitzi «tecnologia no digital» per comunicar-se amb els veïns en cas d’emergència. «Volem tenir la millor tecnologia comunicativa», ha reblat Ricomà, que ha emplaçat també per a la nova tasca les empreses telefòniques per a la implantació de noves tecnologies. L’alcalde ha argumentat que a la província de Tarragona, «de manera solidària», es conviu amb indústria del petroli, química i nuclear. 

«Assumim riscos –ha continuat–, però volem les millors tecnologies» i no «tècniques predigitals».

Notícies relacionades

Ricomà ha assenyalat que als municipis d’altres països que conviuen amb aquestes indústries es fa servir tecnologia de comunicació a mòbils basada en el sistema ‘self broadcasting’. A Tarragona s’havia plantejat que tecnologies d’aquest tipus comencessin a implantar-se el 2022. «Ara volem que es faci de forma immediata», ha subratllat. 

L’Ajuntament de Tarragona, d’altra banda, ha decretat dos dies de dol oficial a la ciutat, que viu «trista i commocionada» pel succés d’ahir, ha afirmat l’alcalde.