Accident químic

Els sindicats denuncien que els protocols de seguretat no han funcionat a Tarragona

CCOO i UGT ja van alertar del dèficit la Generalitat al juliol, després d'un accident laboral que es va saldar amb un mort i un ferit greu

imagenes posteriores explosion / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

CCOO i UGT denuncien que el pla de prevenció de riscos químics (pla SEPQCAT) no ha funcionat després de l’explosió que ha tingut lloc a la petroquímica de Tarragona. Les centrals senyalen que no han saltat les alarmes de confinament en els temps establerts, cosa que els dos sindicats, segons afirmen, ja havien denunciat en reunions anteriors amb la Generalitat.

Les centrals van sol·licitar una reunió d’urgència amb la Generalitat el juliol del 2019, a la qual van assistir els departaments d’Interior, Treball i Empresa, després d’un accident laboral a l’empresa Carburos Metálicos, ubicada a la Pobla de Mafumet (Tarragonès). En aquest sinistre va morir un treballador i un altre va resultar ferit de gravetat. CCOO i UGT van denunciar llavors que els protocols de seguretat no funcionaven correctament i consideren que els successos d’aquest dimarts ho han tornat a evidenciar. Diverses fonts del Govern han confirmat que aquesta reunió va tenir lloc i que es va parlar dels protocols de seguretat i evacuació del perímetre petroquímic.

Les alarmes de confinament no han sonat i Protecció civil ho ha justificat adduint que l’afectació no és externa a la zona del polígon i que per això no es faran sonar les sirenes preventivament. «Haurien d’haver sonat les alarmes; hem tingut sort que el vent bufa en direcció al mar», afirmen fonts sindicals. Les centrals ja van alertar després de l’accident a Carburos Metálicos que les alarmes no van ser activades.

Notícies relacionades

Fonts de Departament d’Empresa afirmen no tenir constància de cap expedient de seguretat amb anomalies a la planta d’IQOXE, on s’ha produït el sinistre.

Fonts del Departament de Treball afirmen que després de l’explosió han activat la guàrdia de la Inspecció de Treball de Tarragona i que aquesta està a l’espera de poder accedir a les instal·lacions una vegada les condicions de seguretat ho permetin. El protocol habitual en episodis d’aquest tipus i magnitud és que Mossos d’Esquadra i Inspecció de Treball investiguin les causes de l’accident i si aquest va ser fruit o no d’una negligència. Així com si l’empresa estava al corrent i complia totes les mesures en matèria de prevenció de riscos laborals.