MEDI AMBIENT

Ayuso afirma que «ningú ha mort» per contaminació a Madrid

La presidenta de la Comunitat madrilenya afirma que l'alarma de l'impacte de l'aire per a la salut pública no és «real»

El CSIC respon amb estudis científics que demostren el contrari

ser / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que «ningú ha mort» per contaminació Madrid al no ser «real» l’alarma per a la salut pública, recalcant que la comunitat «està fent les coses correctament» per buscar cada vegada més «ciutats més verdes i netes». Unes afirmacions que han portat el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a replicar avui dimecres que un estudi internacional «confirma la relació entre la contaminació i el risc de mortalitat».

«Aquest és el nostre compromís», ha asseverat Díaz Ayuso en la seva primera entrevista de 2020, realitzada a la cadena Ser. Preguntada sobre el projecte de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ‘Madrid 360’ per millorar la qualitat de l’aire a la capital, la presidenta regional ha destacat que la coordinació entre el Consistori madrileny i el Govern regional és «absoluta» i ha indicat seguidament que el que ara s’ha de fer és que hi hagi més informació per als ciutadans quan hi hagi episodis de contaminació o túnels tancats.

En aquesta línia, ha indicat que des de la Comunitat de Madrid s’està treballant en els projectes de pàrquing dissuasiu, començant pel de Colmenar Viejo. Així mateix, ha volgut ressaltar que «ningú ha mort» per contaminació a Madrid afirmant que no hi ha una alarma per a la salut pública.

«Madrid és una de les ciutats amb més longevitat del món, amb un dels millors sistemes de transport, cada vegada hi ha més renovació de calderes i vehicles. L’important és que cada vegada s’utilitzi més el transport públic i es converteixin en zona de vianants zones turístiques», ha recalcat la cap de l’Executiu madrileny. «Tal com s’exposa no és real», ha asseverat. A més, ha insistit que cal aturar la contaminació «poc a poc», remarcant que a Madrid s’està «fent el correcte per buscar «ciutats cada vegada més verdes i netes».

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque, va sortir al pas d’aquestes paraules, a l’assegurar que es pot «mesurar fefaentment la reducció en l’esperança de vida causada per contaminació».

Dades científiques

Les paraules d’Ayuso xoquen amb dades científiques. Per exmeple, segons un informe de la revista de cardiologia ‘European Heart Journal’, la contaminació atmosfèrica ha pogut causar entorn de 8,8 milions de morts en tot el món al 2015, gairebé el doble del que es calculava fins ara.

I segons ha emfatitzat el CSIC, «un estudi internacional confirma la relació entre la contaminació i el risc de mortalitat. Una anàlisi a 652 ciutats mostra un risc més gran de mortalitat després de l’exposició fins i tot a petites concentracions de contaminació de l’aire urbà», indica el CSIC en un missatge en el seu compte de Twitter.

En aquest mateix missatge, l’organisme públic enllaça la nota de premsa que van emetre l’agost del 2019 sobre l’estudi al qual fa referència i en el qual va participar el professor associat de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC Aurelio Tobias.

Segons expliquen al portal web, l’estudi representa l’avaluació epidemiològica més gran realitzada fins ara sobre els efectes a curt termini de la contaminació de l’aire, i els investigadors han reunit dades de sèries temporals de 652 ciutats de 24 països en el període 1986-2015.

Notícies relacionades

Concreten que, de mitjana, «un augment de 10 micrograms/m3 en partícules inhalables (PM10) –capaços de penetrar fins als pulmons– i fines (PM2.5) –que poden penetrar fins al corrent sanguini– s’associa amb un augment en la mortalitat a curt termini de 0,44 per cent i 0,68 per cent».

Des del CSIC han realitzat, a més, un fil en el seu compte de Twitter en què enllacen diversos articles periodístics sobre com afecta la contaminació a les persones, i insisteixen en què les partícules fines presents en l’aire contaminat entren al cos a través dels pulmons i afecten la salut de maneres diverses: «Al cervell, al cor, al fetge, a la placenta i pràcticament a tots els òrgans».