salut pública

La sanitat pública finança a partir de demà dos tractaments per deixar de fumar

Els fàrmacs vareniclina i bupropió complementen altres recolzaments que ja s'estan oferint des de les consultes d'Atenció Primària

zentauroepp15613335 barcelona 31 03 2011 ley antitabaco gente fumando en el exte191231143342

zentauroepp15613335 barcelona 31 03 2011 ley antitabaco gente fumando en el exte191231143342 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Sistema Nacional de Salut finançarà per primera vegada a partir d’aquest dimecres, 1 de gener, la vareniclina i el bupropió, dos tractaments farmacològics per deixar de fumar. Aquests dos productes venen a complementar altres recolzaments que ja s’estan oferint des de les consultes d’Atenció Primària, recorda el Ministeri de Sanitat. D’aquesta forma, a partir de l’any 2020 estaran disponibles en la prestació farmacèutica tant el bupropió com la vareniclina (registrada amb el nom de ‘Champix’), després dels últims acords a què va arribar la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments del Ministeri de Sanitat.

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, ha destacat que aquest és «un pas important» en l’abordatge del tabaquisme. «L’èxit en l’aturada tabàquica en persones que ho fan sense ajuda és del 5% davant el 30-40% de les que segueixen un tractament farmacològic específic i compten amb recolzament psicològic», ha explicat. No obstant, també ha puntualitzat que «només un abordatge integral i amb mesures multisectorials de caràcter legislatiu, sanitari i educatiu faran possible la prevenció i el control del tabaquisme».

El tabaquisme constitueix el principal problema de salut pública prevenible als països desenvolupats sent un factor determinant de nombroses patologies i la primera causa de morbimortalitat evitable. A Espanya es registren 58.000 morts anuals associades amb el tabac. Per això, la ministra Carcedo reconeix que cal «adoptar mesures estructurals com les reflectides en el document ‘Línies d’actuació 2019-2020 en l’àmbit de la prevenció i control del tabaquisme’, aprovat per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) el 9 de maig passat”.

Oportunitat important

Entre les mesures incloses en aquest document hi ha la inclusió de l’abordatge del tabaquisme a la cartera de serveis d’Atenció Primària. «El 70% de la població va almenys una vegada a l’any al metge de família, els pacients fumadors amb més freqüència, i això ofereix una oportunitat important per aconsellar, motivar i proporcionar ajuda eficaç als que hagin decidit deixar-ho», recalca la ministra.

El ministeri recorda que, perquè la prescripció d’aquests medicaments es pugui dur a terme, és necessari que les comunitats autònomes, l’INGESA i les mutualitats, en els seus respectius àmbits de competències, elaborin, desenvolupin, posin en pràctica o adaptin un programa de recolzament individual i/o grupal de deshabituació tabàquica en què es defineixin aspectes, com per exemple, el personal sanitari implicat o l’estratègia d’intervenció.

En qualsevol cas, apunta que la prescripció d’aquests tractaments es produirà a través dela recepta electrònica per als pacients que estiguin inclosos en aquest programa de recolzament individual i/o grupal i a més compleixin els criteris establerts: tenir motivació expressa de deixar de fumar constatable amb almenys un intent l’últim any, fumar deu cigarrets o més al dia i tenir un alt nivell de dependència, qualificat pel test de Fagerström igual o superior a 7.

Tractament complet

Cada prescripció es durà a terme per envàs, cosa que equival a un mes de tractament. Després d’això, el metge, en el marc del seguiment del programa de deshabituació tabàquica, valorarà l’evolució de l’efectivitat del tractament amb caràcter previ a l’emissió de la següent recepta. El tractament complet té una durada d’entre nou i dotze setmanes i l’SNS finançarà un intent anual per pacient per deixar de fumar. Amb aquesta mesura, les autoritats sanitàries calculen que se’n poden beneficiar prop de 83.800 persones, amb un impacte pressupostari estimat de 7,9 milions d’euros el primer any.

Notícies relacionades

El cost del tractament dia, preu amb IVA inclòs, serà d’aproximadament 3,55 euros per persona en el cas de la vareniclina i d’1,03 euros/dia en el cas de bupropió. Considerant una persona amb una aportació farmacèutica del 40%, la seva aportació seria d’1,42 euros/dia en el cas de la vareniclina i 0,41 euros en el cas del bupropió, calculen des del Ministeri de Sanitat. Així, en el cas de la vareniclina es produirà, per tant, una disminució del 36% en el cost del tractament i en el del bupropió, del 72%.

La ministra ha alertat, una vegada més, sobre els riscos per a la salut que tenen tant els productes tradicionals del tabac com els nous productes emergents i aconsella no consumir-ne cap. I recorda que deixar de fumar «és un dels millors regals que un pot fer per la seva salut i la dels que l’envolten».