col·lectius vulnerables

La Generalitat promet 6 milions més per atendre la discapacitat

La mesura afecta 2.000 persones que viuen en residències o assisteixen a centres de dia

El conseller d'Afers Socials blasma l'aportació estatal per a la dependència a Catalunya

undefined32019954 barcelona   barcelones  30 11 2015   sociedad       fotos pa180909175129

undefined32019954 barcelona barcelones 30 11 2015 sociedad fotos pa180909175129

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Afers Socials ha presentat aquest divendres la nova tarifa de preus públics per a les residències i centres de dia per a persones amb discapacitat, que va avançar El Periódico. El Govern calcula que la millora del finançament, que de mitjana creix un 1,3% per usuari al mes, suposarà un augment de 6 milions en el pressupost públic. 

La Generalitat ha incrementat entre un 1,2% i un 5% les tarifes dels serveis socials per a persones amb discapacitat per «disposar de més recursos per millorar l’atenció a les persones discapacitades». Els serveis que menys creixen són les residències de persones amb discapacitat. Els centres de dia augmenten un 2,5% i se situen al finançament previ a les retallades, tot i que els serveis que més creixen, un 5%, són els que tenen a veure amb la inserció laboral i l’ocupació.

Amb aquesta millora la Generalitat calcula que augmentarà el pressupost en 6 milions d’euros que aniran destinats a 1.500 persones que viuen en residències i 500 que ho fan en centres de dia. Tot i que per revertir l’època de les retallades, que va aplicar el Govern d’Artur Mas el 2012, s’hauria de triplicar aquesta inversió. I diverses entitats ja han mostrat el seu rebuig d’aquest decret, que consideren «insuficient» per al sector.

Sense pressupostos 

Notícies relacionades

«S’ha de recordar que aquesta millora de tarifes per a l’any 2019 s’han fet en un context de pròrroga pressupostària», admet la Conselleria d’Afers Socials en un comunicat. El conseller Chakir el Homrani ha explicat que la seva intenció és «acordar amb el sector un full de ruta de 3 o 4 anys amb un sistema de preus que doni més seguretat per poder assegurar l’atenció a les persones més enllà de les pròrrogues pressupostàries». I en aquest sentit ha desafiat el Govern Central. «Si la Generalitat ha augmentat les tarifes dels serveis socials per a discapacitats amb pròrroga pressupostària, ho pot fer tothom». Ja que, en aquests moments, l’aportació de l’Estat per a la dependència és la mateixa que la que va aprovar Mariano Rajoy, que també la va retallar el 2012.

Serveis ocupacionals

Els serveis que més creixen són aquells que es dediquen a la inserció laboral de persones amb discapacitat. Ho fan un 5%. I a això se li ha de sumar el recent increment del 22% en el mòdul de recolzament per al treballador en els centres especials de treball. A més han millorat un 1,5% la subvenció per a les persones amb característiques especials i l’aportació va sumar 3 milions d’euros. En total, segons les dades de la Conselleria, el Govern ha augmentat en 24 milions d’euros la seva aportació per als centres especials de treball aquest any.