Un familiar dels tres ofegats a la piscina de Mijas confirma que no sabien nedar

La Guàrdia Civil autoritza la reobertura de la instal·lació després d'analitzar tots els mecanismes de depuració

La investigació continua oberta per aclarir les causes de l'accident «sense intencionalitat»

zentauroepp51497931 graf4320  mijas  m laga   25 12 2019   vista de la piscina d191225183034

zentauroepp51497931 graf4320 mijas m laga 25 12 2019 vista de la piscina d191225183034 / Daniel Perez

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La filla de l’home i germana dels dos fills, de 9 i 16 anys, trobats inconscients aquest dimarts passat en una piscina d’un complex a Mijas (Màlaga) ha declarat als investigadors que cap dels morts sabia nedar, segons han assegurat fonts pròximes al cas.

L’autòpsia ha confirmat que tantl’home de 53 anys com els seus dos fills localitzats a l’interior d’una piscina en un complex vacacional, van morir per ofegament, i els seus cossos no presenten ni cops ni signes d’intoxicació per clor.

La Guàrdia Civil, que insisteix en la hipòtesi d’un accident sense intencionalitat, ha revisat els diferents mecanismes de succió i depuració de la piscina, que comptava amb tots els permisos segons el ‘resort’, i n’ha autoritzat de nou la reobertura.

Vacances nadalenques

Juntament amb els tres morts, que havien arribat a Mijas el dia 21 de desembre passat amb la intenció de passar les vacances nadalenques al complex Club La Costa World, es trobava la mare dels menors morts i una tercera germana, també adolescent, que és la que ha declarat que cap dels tres sabia nedar. Totes dues van ser testimonis de l’ocorregut al migdia del dimarts 24, quan es trobaven a la piscina. Malgrat que l’aigua estava «gelada», segons van relatar alguns clients de l’hotel i fins i tot el mateix empleat que va intentar rescatar els cossos, les suaus temperatures d’aquella jornada i el sol brillant els van animar a fer una capbussada.

En un moment donat, la menor de 9 anys va tenir problemes per sortir de l’aiguai el seu germà i el seu pare es van llançar per provar de socórrer-la germà i el seu pare es van llançar per provar de socórrer-la. Els crits de la mare van alertar el personal de l’establiment, alguns dels quals es van llançar també a la piscina per intentar rescatar-los. El personal mèdic de l’hotel va provar sense èxit de practicar-los la reanimació cardiopulmonar. Però res van poder fer per la seva vida. L’home mort ha sigut identificat com a Gabriel Diya, un pastor evangelista de la Redeemed Christian Church of God a Charlton, al sud-est de Londres, segons ha avançat ‘El País’ i confirmat la mateixa congregació en xarxes socials.

El casquet de bany, en un dels filtres

L’informe preliminar de l’Institut de Medicina Legal (IML) confirma que van morir ofegats i no presenten signes d’intoxicació per algun producte tòxic, ni cops, hematomes ni cap embús a les tuberies. La investigació es continua centrant en el sistema de succió de la piscina, tot i que les indagacions s’encaminen a més a comprovar altres circumstàncies que van poder confluir en el tràgic accident, com el fet que no sabessin nedar o fins i tot si van poder patir un xoc tèrmic per les baixes temperatures de l’aigua. 

Notícies relacionades

Des de la Guàrdia Civil confirmen que l’equip del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) ha revisat tot el sistema de drenatge, i que la gorra de la menor va aparèixer en un dels skimmers (la boca de succió al costat de les vorades), però encara no han pogut precisar si va arribar allà abans o després de la tragèdia. Expliquen a més que encara no s’ha acabat de prendre declaració als testimonis que puguin aportar una mica de llum al que va passar.

Des del complex vacacional van explicar en un comunicat que la piscina comptava amb tots els permisos en regla, complia la normativa i que els mecanismes de depuració funcionaven perfectament. «La Guàrdia Civil ha dut a terme una investigació completa i va donar els permisos formals per reobrir la piscina, ja que no van trobar problemes relacionats amb la piscina o els procediments establerts, que ens fa creure que es va tractar d’un tràgic accident que va deixar a tots els que envoltaven l’incident en estat de xoc», diu la nota emesa pel ‘resort’ a les seves xarxes socials, en què lamenten profundament l’ocorregut. A més, segons van indicar, les dimensions de la piscina (amb capacitat per a unes 80 persones) no feien necessària la presència d’un socorrista.

¿Què va poder passar llavors?

<strong>Diversos experts en el manteniment de piscines</strong> a la Costa del Sol consultats per aquest diari ja havien coincidit a destacar <strong>l’estrany, que no impossible,</strong> de l’accident, i abans de conèixer el testimoni de la filla del mort assenyalant que no sabien nedar, apuntaven ja en aquesta direcció o bé que poguessin haver patit un xoc tèrmic. Una piscina comunitària disposa de potents sistemes de succió, ressalten, i no és la primera vegada que es produeixen accidents en els quals alguna persona baixeta o prima és atreta per aquesta succió cap a la reixeta que protegeix el sistema de drenatge ubicat al fons de la piscina, ocasionant importants esquinços o fins i tot la mort.