19,8 milions de viatges

La DGT activa l'operació 'Nadal': drons i més controls d'alcoholèmia a les carreteres

Aquest dispositiu durarà 18 dies i es dividirà en tres fases que coincidiran amb els principals dies festius

undefined49281101 barcelona 31 07 2019 sociedad  operaci n salida trafico mas 191002201638

undefined49281101 barcelona 31 07 2019 sociedad operaci n salida trafico mas 191002201638 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha iniciat aquest divendres l’operació especial de Nadal, en què preveu 19,8 milions de viatges fins al pròxim 6 de gener. En aquest període s’intensificaran els controls d’alcoholèmia i s’utilitzaran drons per vigilar les carreteres convencionals.

Com en els anys anteriors, aquesta operació, que durarà 18 dies, es dividirà en tres fases que coincidiran amb els principals dies festius. La primera, denominada ‘Nadal’, començarà aquest divendres, dia 20 a les tres de la tarda, i acabarà el pròxim dimecres, dia 25, a la mitjanit, dies en què es preveuen 6,8 milions de desplaçaments, segons informa la DGT.

Controls a qualsevol hora del dia

La segona fase, la de ‘Cap d’any’, es desenvoluparà entre el divendres 27 de desembre i el dimecres 1 de gener coincidint amb l’entrada al 2020. La fase que tancarà aquesta operació serà la dels ‘Reis’, que s’implantarà del divendres 3 al dilluns 6 de gener.

Trànsit recomana anar amb compte en els trajectes curts i nocturns i prestar especial atenció a les condicions meteorològiques adverses (com ara pluja, boira, gel, neu i vent), que poden aparèixer en qualsevol moment en aquestes dates hivernals.

Al tractar-se de dies de celebració, la DGT recorda als conductors que no han de consumir drogues ni begudes alcohòliques i que es realitzaran controls preventius d’alcoholèmia a qualsevol hora del dia i a qualsevol carretera.

L’ús del mòbil i del cinturó

Per la seva banda, l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, que tindrà tots els seus efectius, prioritzarà la vigilància en carreteres convencionals, on l’any passat van tenir lloc el 85% dels morts. Es faran servir 12 helicòpters, 11 drons i radars fixos i mòbils per controlar la velocitat. 

A més, es vigilarà l’ús del mòbil i del cinturó amb tots els mitjans disponibles, des de 216 càmeres d’alta definició fins a vehicles camuflats.

Durant aquestes dates també s’implantaran mesures com la instal·lació de carrils addicionals amb cons en els moments de més afluència circulatòria i l’establiment d’itineraris alternatius per facilitar la mobilitat i la gestió de trànsit.

També es paralitzaran les obres que afectin les calçades a totes les carreteres per minimitzar els efectes en el trànsit. Es limitarà la celebració de proves esportives i altres esdeveniments i es restringirà la circulació de camions que transportin mercaderies perilloses i de vehicles que necessitin autorització especial per circular en determinades hores.

Notícies relacionades

Tot aquest dispositiu estarà coordinat pels800 funcionarisi el personal tècnic especialitzat que atenen els Centres de Gestió de Trànsit i que tindran l’ajuda dels més de 13.000 treballadors de les empreses de conservació i la resta dels titulars de carreteres i personal dels serveis d’emergència.

Els 2.200 panells senyalitzaran als conductors les principals variables del trànsit, com ara el temps de recorregut i els incidents que es produeixin en la via.