EL FINAL D'UNA PROTECCIÓ ANACRÒNICA

L'Església espanyola insta els bisbes a aixecar el secret en casos de pederàstia

L'episcopat creu que la decisió del Papa ha sigut «encertada» i no implica la «divulgació periodística» dels casos

466293 1 21 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, no creu que hi hagi resistència a aixecar el secret en els casos de pederàstia, com han denunciat algunes víctimes d’abusos. «No ho sé, hauria de pensar en cada episcopat, però crec que globalment no existeix» aquesta resistència, ha manifestat.

Al contrari, el portaveu dels bisbes creu que la decisió ha sigut «encertada» i que «tant les víctimes com els acusats precisaven, de vegades, un coneixement que per estar sotmès al secret, no es tenia», ha indicat.

També creu que els bisbes immersos en algun tipus de procés desitjaven que s’eliminés el secret perquè aquest els dificultava acatar les ordres judicials. «Si els jutges espanyols ens demanen als tribunals eclesiàstics corresponents una informació, ara el secret pontifici no serà una dificultat per oferir aquesta comunicació», ha assenyalat.

Secret judicial

Tant el portaveu episcopal com l’Arquebisbat de Barcelona han volgut destacar també que el final del secret pontifici no comporta el del secret judicial. Argüello no ho ha pogut dir més clar. «Les comunicacions es faran en funció de la mateixa legislació i respectant els drets de totes les parts del procés. Que s’aboleixi el secret pontifici no vol dir que els procediments passin a ser d’una publicitat periodística», ha subratllat.

L’episcopat espanyol espera també que la supressió del secret pontifici li permeti conèixer «algunes dades» sobre  els casos d’abusos a Espanya dels quals fins ara només tenia coneixement la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà.

«En el conjunt d’Espanya no (tenim una dada de casos d’abusos), però pensem, precisament, que aquesta supressió del secret pontifici permetrà a la Congregació (per a la Doctrina de la Fe del Vaticà), segurament, oferir-nos algunes dades, això dependrà de la Congregació», ha indicat Argüello.

6.000 casos

L’oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe Jordi Bertomeu assegura en una tribuna a la revista ‘Paraula’, que del 2001 al 2019, el Vaticà ha gestionat uns 6.000 casos d’abusos sexuals a menors comesos per clergues.

Respecte a les indemnitzacions a les víctimes d’abusos a l’Església espanyola, Luis Argüello ha precisat que tot i que no contemplin un fons compensatori, no descarten ajuts amb caràcter «subsidiari», és a dir, de forma complementària a la responsabilitat que assumeixin l’autor del delicte i la institució a la qual pertanyi, com una congregació religiosa, una diòcesi o una escola.

Notícies relacionades

«No s’exclou la possibilitat d’un ajut econòmic per qui hagi de fer-ho, pot ser una diòcesi, una congregació religiosa o una institució diversa. El que a nosaltres no ens semblava oportú és establir ‘a priori’ per part de la CEE un fons així, sinó estar disposats per abordar aquestes situacions des del principi de subsidiarietat. La responsabilitat primera és de les persones i de les institucions a les quals pertanyen», ha precisat Argüello.

Altres conferències episcopals europees preveuen ajuts. La francesa, d’entre 3.000 i 5.000 euros, i l’alemanya, d’entre  40.000 i 400.000 euros segons la gravetat de cada cas.

Temes:

Pederàstia