fallades operatives

La sala de descontrol dels bombers de Girona

El trasllat del comandament de la regió al centre de la ciutat ha portat greus problemes de comunicació amb els efectius sobre el terreny

En mig any, sis treballadores han desenvolupat símptomes compatibles amb lipoatròfia que apunten que, a més, és un edifici malalt

zentauroepp51312311 soc191212125139

zentauroepp51312311 soc191212125139 / Jordi Ribot Punti ICONNA

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

«Control, repeteix, sisplau, que no t’entenc». És la frase més sentida a la sala de control delsBombers de la Generalitatde la província de Girona. El mes de el comandament de la regió va ser traslladat des del polígon de Mas Xirgu –on es troba el parc dels bombers– al centre de la ciutat. Des d’aleshores els problemes s’han multiplicat per als tècnics de la sala i el canvi ha acabat engrossint la frustrant travessia que va començar fa 13 anys quan aquesta regió es va proposar renovar el parc de bombers de Girona.

Segons tres fonts consultades per EL PERIÓDICO, durant els últims set mesos els incidents de connexió a la sala de control han sigut gairebé diaris. Perquè operadors i bombers –que atenen sobre el terreny les emergències– sesenten tan malament entre ellsque les converses acaben sent extenuants per evitar malentesos perillosos. I perquè els ordinadors es pengen i això significa que els tècnics es queden diversos minuts sense rebre els avisos de noves emergències que envia el 112 o sense poder establir contacte amb els 19 parcs de la regió.

El mes passat un temporal de pluja va tallar la comunicació de la sala de control amb l’antena de Rocacorbai la regió es va quedarcompletament a les fosques durant 20 minuts. La interrupció va permetre esbrinar que aquesta sala no estava –com seria necessari– connectada també a l’antena de Collserolai alsenyal de fibra òptica.Fa mesos que un dels dos sistemes que eviten que els servidors s’escalfin està espatllat. Si s’espatllés el segon, no tardarien a sobreescalfar-se i s’haurien d’apagar, cosa que deixariainutilitzada la sala.

L’episodi més inquietant va passar fa diverses setmanes, quan un d’aquests talls de comunicació va interrompre el contacte amb un helicòpter que estava en l’aire. Va disparar l’estrès dels tècnics perquè desconeixien si l’aparell havia caigut o només ho havia fet la connexió.

En aquesta sala treballaven entre 23 i 25 tècnics. En set mesos,sis operadores han desenvolupat símptomes compatibles amb la lipoatròfia. Tot i que només un d’aquests casos ha sigut reconegut per la mútua, algunes d’elles han sigut diagnosticades per metges externs. La lipoatròfia es manifesta en clivelles que apareixen a la pell i malgrat que no es tracta d’una malaltia greu pot causar trastorns psicològics pels danys estètics. La pateixen persones exposades a entorns amb baixa humitat i carregats d’electricitat estàtica, com els que generen espais mal ventilats amb una concentració alta de cablatge i servidors.

El sindicat UGT, que estima en més de mig milió d’euros els diners invertits a traslladar la sala de control fins al centre de Girona –malgrat que el pressupost inicial era de 200.000 euros–, denuncia que l’espai incompleix la normativa vigent en habitabilitat i, per a súmmum, també fins i tot en la prevenció d’incendis. Posa en risc els treballadors i UGT estudia portar la Generalitat davant de la justícia.

Des de la Conselleria d’Interior, davant d’aquesta possible denúncia, es respon que les noves instal·lacions de telecomunicacions de la sala de control de Girona estan dotades de l’última tecnologia, s’insisteix que totes les incidències, que s’haurien donat de la mateixa forma a les antigues dependències del Mas Xirgu, han sigut resoltes immediatament

La travessia del canvi de seu

El 2006, el parc de bombers de Girona havia quedat obsolet i estava en marxa un projecte ambiciós per reformar-lo. La previsió era mantenir en un mateix edifici el parc, la seu operativa de la regió i la sala de control. Els bombers van interrompre aquesta reforma perquè hi faltava espai per a una pista d’aterratge per a helicòpters. Va començar així el periple del parc de Girona.

Anys després, es va elegir un altre emplaçament ubicat dins del territori del municipi deFornells de la Selva, a menys d’un quilòmetre de la ciutat. Va ser desarborat per Carles Puigdemont, llavors alcalde de la ciutat, perquè no volia que Girona fos l’única de les quatre capitals catalanes que no tenia el parc de bombers dins de la seva jurisdicció.

Notícies relacionades

Frustrats els dos primers plans, es va buscar una tercera sortida: un edifici sense ús al barri de Palau que havia pertangut a la Conselleria de Treball. No obstant, la Generalitat va decidir desviar-lo a última hora per a la Universitat de Girona. Però va arribar la crisi i mai va arribar a utilitzar-lo. Va quedar buit i abandonat. Els bombers han acabat anant a aquest edifici últimament fins a en tres ocasions, però a apagar focs causats al seu interior per actes vandàlics d’ocupes. Avui segueix tapiat i en estat ruïnós. Els comandaments alts i mitjans de la regió proposaven aquest trasllat per conservar aquest edifici fins a disposar d’una ubicació definitiva.

Finalment es va desempolsegar una vella idea rebutjada abans per llunàtica i inoperativa: instal·lar la sala de control a l’edifici de la Generalitat del centre de la ciutat. Els bombers ho van acceptar perquè feia falta fugir d’unes instal·lacions tecnològiques obsoletes des del 2006. Ara les troben a faltar.