Una família denuncia un institut per una activitat escolar contra la violència de gènere

El centre va projectar un documental sobre Ana Orantes, considerada un dels símbols de la lluita contra el masclisme

El sindicat Ustea vincula la queixa amb el clima polític generat per Vox i la seva pretensió d'un pin parental

nnavarro41109050 barcelona 25 11 2017   manifestaci n  25n  d a internacional190222140750

nnavarro41109050 barcelona 25 11 2017 manifestaci n 25n d a internacional190222140750 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Un professor de l’institut Luis Carrillo de Sotomayor, de Baena (Còrdova), està citat a declarar aquest dimecres als jutjats després de la denúncia interposada pels pares d’un dels seus alumnes en relació amb una de les activitats realitzades al centre educatiu amb motiu de la celebració del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Des delsindicat Ustea expliquen que el detonador de la denúncia va ser l’emissió a classe d’un vídeo sobre Ana Orantes, la dona cremada vida el 1997 vídeo sobre Ana Orantespel seu exmarit després d’haver denunciat en la televisió els més de 40 anys de maltractaments al seu costat. Es tractaria, diu el sindicat, de la primera denúncia d’una família sobre continguts o activitats escolars que considera inadequats, malgrat venir expressament recollits en el currículum escolar.

El professor, tutor del menor de 2n de secundària, està citat en qualitat de testimoni, precisa Miguel Ángel González, responsable d’organització del sindicat a Còrdova i que considera que la denúncia «no té recorregut», perquè «no s’ha fet res fora de la llei». González remarca que es tracta d’una activitat curricular emparada per la normativa tant regional com nacional, que contempla el desenvolupament d’activitats als centres educatius per conscienciar sobre aquesta lluita contra la violència masclista, «de manera que estem segurs que les actuacions judicials seran arxivades; fins i tot, ja s’haurien hagut d’arxivar».

Així, el sindicat recorda que lesactivitats pel 25-N s’emmarquen en una ordre firmada pel director General d’Atenció a la Diversitat, Participació i Convivència Escolar de la Conselleria d’Educació de la Junta d’Andalusia, que tres dies abans de l’efemèride va enviar una circular als centres educatius en què els instava a celebrar activitats «en defensa de la igualtat i contra la violència de gènere», ja que «el 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, designat com a tal per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 17 de desembre del 1999». I remarquen que l’ensenyament d’un model igualitari d’homes i dones ve recollit tant en la llei orgànica d’educació (LOMCE) com en els reials decrets que regulen els currículums de primària, secundaria i batxillerat.

«Caça de bruixes de Vox»

Notícies relacionades

Segons Ustea, que expressa la seva solidaritat «amb tota la comunitat educativa del centre i, especialment, amb els afectats per aquests fets», la família no es va acostar a preguntar sobre les activitats que s’anaven a realitzar amb motiu del 25-N, ni va expressar el seu malestar fins a formular la denúncia. No obstant, no dubten a vincular la denúncia al professor amb el clima polític generat per Vox, que rebutgen parlar de violència masclista, perquè, segons diuen, es tracta més aviat de «violència intrafamiliar», i que han aconseguit imposar les seves consignes a l’Executiu andalús. «El que ha passat a la localitat de Baena és greu; estem vivint un nou clima de caça de bruixes als centres educatius, particularment a les comunitats on Vox sostégoverns formats pel PP i Cs»,assenyalen des del sindicat, que té molt clar que «part de la responsabilitat del que està passant correspon al mateix Govern de la Junta d’Andalusia i al seu titular d’Educació, a l’assumir propostes absolutament desenraonades de Vox, com ara la inclusió de la caça en el currículum escolar, per citar un sol exemple».

L’organització sindical al·ludeix directament a la pretensió de Vox, inclosa en l’acord per als pressupostos autonòmics del 2020, d’implantar un pin parental en l’ensenyament andalús. pin parentalDe tal manera que els pares hagin d’autoritzar de manera expressa la participació en qualsevol activitat que afecti qüestions morals socialment controvertides o sobre sexualitat, que puguin resultar intrusives per a la consciència i la intimitat de l’alumnat. «Malgrat el que afirmi Vox, el pin parental no existeix de moment, i els continguts i programes, establerts en el currículum escolar de les diferents etapes educatives, no se serveixen ‘a la carta’», recalca el sindicat; «qui vulgui educar el seu fill o filla ‘a la carta’ s’haurà de plantejar fer-ho a la seva pròpia casa, si és que té coneixements i autorització per a això».