ESCORCOLLS

La Guàrdia Civil deté un dels referents del narcotràfic a Algesires

Durant l'operació Estratum el cos de policia ha intervingut 710.000 euros en efectiu i 11 vehicles d'alta gamma

la guardia civil detiene a un lider del narcotrafico / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Civil ha detingut, en la denominada operació Estratum, el que era conegut per diversos grups criminals com El Senyor del Port, a qui recorrien perquè extragués del port d’Algesires diferents remeses de cocaïna i les hi entregués en diferents llocs prèviament pactats.

Segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, J.G.M, de 54 anys i nacionalitat espanyola, ha sigut detingut juntament amb dues persones més, entre elles el seu fill, de 32 anys i persona de confiança per a tots els temes relacionats amb el narcotràfic.

L’operació deriva de la que es va denominar operació Allis Ubbo, duta a terme pel Grup de Drogues de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil finalitzada l’estiu de l’any passat, en què es van detenir un total de 21 persones, 10 d’elles treballadores del port d’Algesires, d’on es van extreure 480 kg de cocaïna intervinguts pels agents.

Amb aquesta operació es va donar per desmantellat el recolzament logístic fonamental per a l’entrada de cocaïna a Espanya per aquestes instal·lacions portuàries, a més de quedar acreditat pels investigadors els contactes d’organitzacions criminals de Colòmbia, el Marroc, França i altres països europeus amb alguns dels investigats.

Seguidament s’ha desenvolupat l’operació Estratum, centrada en les investigacions patrimonials de diverses persones que no van poder ser detingudes ni imputades en l’operació anterior, al no estar del tot definida la seva participació en els fets concrets investigats, encara que tenien un paper molt rellevant en l’organització criminal.

 13 immobles bloquejats

En la fase d’explotació d’aquesta operació, s’han practicat set escorcollsque han permès la intervenció de 710.000 euros en efectiu, en què destaquen 13.000 bitllets de 50 euros, la majoria amagats en capses de sabates ocultes a l’interior d’una taula de billar en una de les propietats de J.G.M.

De la mateixa manera s’han bloquejat 13 immobles en diferents zones del Camp de Gibraltar i catorze comptes bancaris, tot vinculat administrativament amb el detingut principal i el seu entorn familiar, valorats en una important suma de diners. També cal afegir-hi una embarcació de recent adquisició valorada en prop de 100.000 euros i 11 vehicles d’alta gamma entre els quals destaquen diversos tot terrenys i una autocaravana a estrenar.

Amb la detenció de J.G.M, ‘El Senyor del Port’, són ja diversos els «històrics» del narcotràfic a la zona de l’Estret que les forces de seguretat estan detenint en els últims mesos. La detenció més recent és la del conegut com Kiko el Fuerte, que va ser detingut recentment juntament amb 17 membres de la seva banda en un important dispositiu de la Guàrdia Civil, el qual s’havia fet amb el control de l’entrada d’haixix pel Camp de Gibraltar, després de la detenció i desarticulació del grup de Los Castaña.

Respecte a J.G.M, està vinculat al narcotràfic i el contraban des de fa dècades, ja que es va iniciar en aquestes activitats quan era menor d’edat, avisant diferents grups de contrabandistes de la presència de patrulles policials als voltants de zones de descàrrega d’haixix i tabac.

Tot i que va ser detingut en diverses ocasions en diferents operacions policials contra el narcotràfic, amb el pas dels anys s’ha convertit en la persona amb la xarxa de contactes més important per a l’extracció de partides d’estupefaents del port d’Algesires. De fet, en la investigació referida de l’any passat, J.G.M va ser vist en reunions clau amb els capitostos de la «colla» d’estibadors del port d’Algesires, detinguts per l’extracció d’aquestes instal·lacions dels 480 kg de cocaïna intervinguts.

Violent i perillós

La Guàrdia Civil ha destacat que, en converses entre els capitostos del grup criminal que va encarregar aquest enviament, es referien a J.G.M com «un dels referents del narcotràfic a Algesires» o fins i tot en alguna ocasió, com «una de les persones més violentes i perilloses del Camp de Gibraltar».

Notícies relacionades

Un altre dels assidus a aquestes importants reunions era el conegut com ‘Maradona de la cocaïna’, mort al ser assassinat en una venjança per un possible robatori de droga entre grups criminals.

Aquesta operació ha sigut duta a terme als Jutjats d’Algesires pel Grup de Drogues de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil juntament amb l’Organisme de Coordinació del Narcotràfic (OCON SUD), que ha comptat amb el recolzament de la Comandància d’Algesires i la coordinació de la Fiscalia Especial Antidroga d’Algesires.