CIMERA DEL CLIMA

Un jove aboca un camió de fems davant d'Ifema per denunciar que «estem en la merda»

Alguns activistes s'han col·locat unes sogues al coll sobre uns blocs de gel per simbolitzar les conseqüències del desglaç dels pols pel canvi climàtic

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un activista del moviment Extinction Rebellion s’ha acostat aquest dissabte a les portes de la Fira de Madrid (Ifema), on se celebra la Cimera del Clima, al volant d’un camió carregat de fems, el contingut del qual ha abocat per denunciar que «estem en la merda» per la falta d’acord contra la crisi climàtica.

El jove ha actuat sol, però en pocs minuts s’han amuntegat al seu voltant multitud de curiosos i una desena de policies municipals, que, després d’identificar-lo, l’han obligat a recollir els fems que havia deixat sobre l’asfalt de la rotonda d’accés al recinte on es negocia un document final de la COP25.

L’activista, multat amb 200 euros, ha començat a netejar amb una pala, però no l’han deixat acabar la tasca, per la qual cosa han quedat restes de fems a la zona. Posteriorment, el jove ha atès els periodistes, a qui ha explicat que vol «dir la veritat, declarar a escala mundial l’emergència climàtica i denunciar que estem en la merda» per culpa de la inacció dels governs.

Altres activistes s’hi han unit

Altres membres del moviment també han protestat i han denunciat que «el mercadeig del carbó no és proporcional a l’emergència planetària a què ens enfrontem».

L’activista Ronan McNern ha afirmat que, «igual que al Titanic, els qui viatgen en primera classe encara estan disfrutant de la festa, mentre s’escolten els laments dels que s’ofeguen als estrats inferiors». McNern ha remarcat que els missatges que arriben d’experts des de l’interior de la Cimera del Clima «ens demanen la nostra ajuda perquè amb la nostra pressió podem fer pensar més enllà», però ha afegit que «no podem fer-ho sols». «És important que tots estiguem involucrats en aquest procés, perquè només hi ha dues opcions: o tots ens unim o deixem que les coses que ens separen siguin les que manin», ha asseverat.

Notícies relacionades

Els participants, que portaven una pancarta negra amb la frase «¿Quantes morts més?» i una de verda amb el lema «Demanem vida», han recordat que, «si continuem per aquest camí, les temperatures pujaran més de quatre graus de forma global, cosa que significarà milions de morts».

A l’altre costat de la rotonda, els activistes han muntat tres forques amb unes sogues per simbolitzar la mort de la humanitat i hi han pujat per col·locar-se amb la corda al coll, entre els quals una dona amb un nen de 2 anys en braços, a uns blocs de gel, com a símbol del canvi climàtic que fon els pols.