Art a la cuina familiar

Ruscalleda presenta sis receptes per a un supermenú nadalenc casolà

La xef amb més estrelles Michelin proposa diversos plats assequibles a proposta de Mercabarna

zentauroepp51341253 bcn ruscalleda191212195348

zentauroepp51341253 bcn ruscalleda191212195348 / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

En la presentació de la campanya alimentària nadalenca de Mercabarna hi ha participat aquest dijous la xef Carme Ruscalleda, que ostenta set estrelles Michelin. La internacional cuinera, envoltada d’una mostra de productes de temporada, ha dit, amb el seu peculiar sentit de l’humor: «Tot i que ho sembli, això no és el ‘National Geogtaphic’».

Després ha presentat la seva proposta, mitja dotzena de receptes per preparar un extraordinari, però assequible, menú nadalenc. Arrenca amb unes hortalisses a la vinagreta i segueix amb romesco de llamàntol, una orada, un rosbif, una pularda i unes sorprenents postres de pinya i cítrics.

 

Verduretes de color i llamàntol 

Es tracta d’un entrant doble. D’una banda, hortalisses al gust i de temporada, en les quals destaquen les mides mini i els colors. Els ingredients són coliflor (blanca, violeta, groga i verda), minipastanagues (taronges, violetes i grogues) i tomàquets cherry. S’ha de preparar una vinagreta amb escalunyes, oli, aigua i vinagre de poma.

L’altre entrant és un romesquet de llamàntol. Va acompanyat d’un brou i un triturat amb ingredients tan variats com tomàquet, ametlles, avellanes, xerès, patates... La xef proposa aprofitar les freses del llamàntol per crear un caviar que es pot prendre d’aperitiu. Adverteix que «el llamàntol és un producte que ha de ser comprat i manipulat viu».

La recepta de les verduretes pas a pas, aquí.

La recepta del llamàntol pas a pas, aquí.

Una orada a la santpolenca  

Una orada de quatre quilos és el principal ingredient de l’orada a la santpolenca si els comensals són quatre. S’ha de demanar a la peixateria que netegin i filetegin l’orada. També s’ha de preparar un llit vegetal amb patates, cors de carxofa, porros, tomàquets cherry, olives negres i una copeta de vermut blanc. Es prepara al forn. La safata es porta directament a la taula, perquè els presents disfrutin de les aromes.

La recepta de l’orada pas a pas, aquí.

Rosbif de llom de vedella o bou 

L’aposta de la xef amb més estrelles Michelin per al plat de carn és el rosbif de vedella o bou, per a la qual proposa comprar un quilo de llom baix, la part enganxada a la culata, en un sol tros. S’ha de marinar la peça, que ha d’estar neta i sense greix, amb oli d’oliva, llard de porc, xerès sec i porto. I preparar una salsa amb tonyina en conserva, anxoves, tàperes i suc de llimona, entre altres ingredients. La cuinera proposa una interessant opció, servir el rosbif amb un puré rústic aixafat amb la forquilla de coliflor bullida amanida amb oli d’oliva verge i sal.

La recepta del rosbif pas a pas, aquí

Pularda amb trufa desossada  

S’ha de demanar a la polleria que tallin la pularda a quarts desossats, ja que aquests quatre talls s’han de poder omplir. Entre la pell i la carn de cada tall es col·locaran tres lamines de trufes amb la papada picada. . Després de 16 minuts de forn i 10 minuts de repòs, es retiren els fils i se serveix. D’acompanyament proposa unes minipastanagues al vapor.

La recepta de la pularda pas a pas, aquí

Pinya i cítrics refrescants

Les tres parts d’aquestes postres de Ruscalleda ja anuncien la seva exquisitat: crema de llimona, granissat d’aranja rosa i pinya tallada i mandarina a grills. I al final, el detall, la decoració de cada copa amb minifulles de menta i miniflors de pensament.

Notícies relacionades

La recepta de les postres de pinya i cítrics pas a pas, aquí

Més informació de la campanya i de les receptes a www.pernadalbonacuina.com