ABOCAMENTS TÒXICS

Els veïns del Besòs: «El riu ha estat molt pitjor»

Centenars d'usuaris se salten la restricció del parc fluvial per anar-hi amb bicicleta, sortir-hi a córrer o passejar-hi els seus gossos malgrat el perill de l'aigua contaminada

besos1

besos1

4
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

El veí de Sant Adrià del Besòs, Joan Jiménez, examina el parc fluvial del Besòs des de l’altura del carrer de Sant Pere. «El riu està bé; si no, no hi hauria totes aquestes gavines», acaba, assenyalant el grup d’ocells que xipollegen a l’aigua. Jiménez té una espècie d’«ull clínic» per a aquestes coses; no en va fa més de 20 anys que surt a pescar «el millor peix que ha provat mai» a la zona de la platja que uneix Sant Adrià amb Badalona, afirma.

Ahir, quan li van arribar fotos al mòbil de l’incendi de la planta industrial de Montornès del Vallès, no s’ho podia creure. «Vaig sortir a la finestra i vaig veure la fumarada en l’horitzó».Per això, a primera hora del matí, el veí, de 65 anys, se n’ha anat a investigar l’estat de l’aigua pel seu compte. Ho havia de veure amb els seus propis ulls.

El veí de Sant Adrià, Joan Jiménez, després d’examinar el parc fluvial des del carrer / anna rocasalva

«He vist els ànecs en perfectes condicions a la desembocadura del riu, així que estic relativament content que la cosa no hagi sigut tan greu», comenta. «Això sí, ara m’ho pensaré dues vegades abans de menjar-me un peix que hagi pescat al mar a prop del Besòs», lamenta. Al carrer, un gran rètol lluminós diu: «Parc tancat».

Saltant-se les restriccions

El Parc Fluvial del Besòs atreu unes 6.000 persones diàriament, entre ciclistes, corredors i veïns que treuen a passejar les mascotes; i avui, tot i que amb menys afluència, el degoteig d’usuaris és incessant, malgrat les restriccions, l’aigua contaminada, i el vent gelat i el cel gris, amb una llum sobreexposada que sembla gairebé irreal.

A prop del delta del riu, el grup ciclista BCN-BIKE, format per més d’una quinzena de senyors grans, miren d’esquivar la barra de ferro que hi impedeix l’entrada. «¿Què vol dir que està prohibit circular pel parc? ¡Però si jo m’he banyat en aquest riu i segueixo viu!», exclama el ciclista Raúl Vicente, de 66 anys, i veí de Santa Coloma de Gramenet. «Home, Raúl, però això va ser quan eres petit. Recorda’t que als 70 l’aigua era plena d’escombraries», li contesta el seu company, Julián Jiménez. «¡Allò feia tanta pudor que ni els veïns obrien les finestres!», agrega. 

«Jo no entenc com les autoritats han permès aquest desastre», comenta un altre ciclista, Vicente Fernández, afegint llenya al foc en una conversa que acaba derivant en una discussió sobre els impostos i els drets de la ciutadania.

El grup de ciclistes BCN-BIKE, abans de saltar la barra de metall / Anna rocasalva

Mentrestant, molts altres usuaris salten la barra de ferro, totalment desconeixedors dels abocaments tòxics que flueixen per l’aigua del Besòs. Com el badaloní Carlos Pulido. «Avui toca entrenar-se, així que pedalaré fins a la Roca del Vallès i aprofitaré per buscar pis». Tot en un. Pim, pam. «Ni idea que avui estigués prohibit circular per aquí, però mentre no toqui l’aigua no passa res, no?», afegeix, mentre s’allunya com una exhalació.

Els animals, els més perjudicats

Un cotxe d’agents rurals passa lentament pel parc mentre els seus ocupants miren amb reprovació els veïns que deixen solts els seus gossos. «Kira no pot sortir en tot l’estiu perquè s’ofega amb la calor i ara és quan més disfruta», es justifica la propietària del buldog francès, Míriam Hernández. «És que a nosaltres aquest tram del riu ens dona la vida, però ja procuraré que no s’acosti a l’aigua», s’excusa.

En canvi, un altre propietari de gossos porta lligats els seus dos llauradors perquè si no «se n’anirien directament a l’aigua», comenta. «Vinc de la zona de Santa Coloma i em sento com ‘ofegat’. Si l’aire també està contaminat, no sé per què he deixat de fumar», fa broma.

Míriam Hernández i la seva gosseta Kira / Anna rocasalva

«Desconeixem quins productes químics es van abocar a l’aigua o si estan en forma de partícules en suspensió en l’aire», explica una de les agents rurals, «per això és molt important que la gent compleixi la normativa. Tot i que no s’ha de ser alarmista perquè avui, a diferència d’ahir, només hem trobat 15 carpes i un bernat pescaire mort», admet. «El que és important és recuperar-ne els cossos perquè no entrin a la cadena tròfica i s’estengui la contaminació», resumeix l’altre agent rural.

Olors químiques

Més amunt, cap a la zona de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet, l’aire es torna una mica més ranci, amb un reregust a peix i a detergent. Just allà, a la gespa davant del riu i aliens a tot, fa hores que el jove Ahmed J. i la seva pacient mare intenten que el seu fill es faci viral en un vídeo de ‘TikTok’. 

L’Ahmed posant per a un vídeo de TikTok gravat per la seva mare / Anna rocasalva

Notícies relacionades

No sabien que el riu podia estar contaminat. De fet, l’Ahmed li tradueix la situació a la seva mare utilitzant les paraules «aigua enverinada» en àrab. Però, després de la petita alarma inicial, la família decideix apartar-se una mica del curs i seguir amb la gravació, ja que hi han anat des del barri de Sant Roc de Badalona.

L’Ahmed balla davant de la seva mare al so de la música del mòbil. Al final, sembla que ja és igual la contaminació i que el dia s’estigui tornant cada vegada més gris. Total, segur que amb els filtres de l’‘app’ el vídeo sortirà genial.