Greta tanca una massiva manifestació a Madrid a favor del clima

Els organitzadors de la marxa xifren en 500.000 persones l'assistència, però la Delegació del Govern rebaixa la dada a 15.000

L'activista sueca acusa els líders mundials de «trair» la societat i els avisa: «El canvi ve, us agradi o no»

gretaaaaa vid 06 120752 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La preocupació pelmedi ambient  ha despertat en la societat espanyola. Milers de persones es van manifestar aquest divendres a Madrid per demanar als països que es reuneixen en la Cimera pel Clima COP25 que facin passos definitius per reduir les emissions contaminants i comencin a marcar-se metes més ambicioses per mitigar el canvi climàtic. Segons els organitzadors, han secundat la protesta 500.000 persones, fet que convertiria la protesta entre les més nombroses de les celebrades al món contra l’emergència climàtica. No obstant, la Delegació del Govern va rebaixar els assistents a 15.000, una xifra molt baixa que podria explicar-se perquè la manifestació va tenir un recorregut molt ampli i difícil de comptabilitzar.

En qualsevol cas, la gran protagonista de la marxa ha sigut Greta Tunberg, que ha arribat al matí a Madrid en un tren nocturn des de Lisboa, ha visitat la cimera al recinte firal de la capital, ha fet una roda de premsa i des d’allà ha intentat incorporar-se a la protesta. Si bé, no ha pogut a causa de l’expectació  generada al seu voltant.

El passadís i el cotxe elèctric

De fet, la capçalera de la manifestació ha començat a caminar puntualment a les sis de la tarda. Els organitzadors, les plataformes Fridays For Future, Alianza por el Clima, Alianza por la Emergencia Climática, entre d’altres, han volgut deixar el protagonisme alscol·lectius  indígenes, al no haver pogut celebrar-se la cimera a Xile, donades les revoltes que pateix el país. Per darrere d’aquests estava col·locada la capçalera dels joves de Fridays, que ha estat esperant més de mitja hora l’arribada de Greta. S’ha obert un passadís perquè l’activista sueca s’hi incorporés però no ha pogut ser. Hi havia massa gent i periodistes esperant la seva arribada. Per recomanació de les forces de seguretat, la jove ecologista, després de recórrer uns metres a prop de la manifestació, ha pujat a un cotxe elèctric i s’ha dirigit al final de la marxa, a Nuevos Ministerios.

Però era tal la massificació entorn d’aquest punt que la marxa s’ha trencat en dos durant bastant temps. Al principi hi havia les capçaleres dels indígenes i algunes de la societat civil i bastant per darrere, la dels joves, seguida de centenars de col·lectius, no només ecologistes, sinó també feministes, sindicalistes, de metges, professors, etc., cada un amb la seva pancarta. En les primeres manifestacions pel clima, impulsades per Greta, el públic era bàsicament jove. Però en aquesta ocasió hi havia gent de totes les edats, molts amb cartells casolans amb missatges a favor del planeta i en contra dels agents contaminants.

Absència de polítics

La marxa ha acabat a Nuevos Ministerios, al davant del Ministeri de Transició Ecològica. La ministra del ram, Teresa Ribera, ha considerat que la protesta «envia un missatge de denúncia molt simple», que s’ha de «fer més» i el món no es pot permetre«més dècades perdudes, més anys perduts, més setmanes perdudes». Si bé, no ha acudit a la marxa, que amb prou feines ha comptat amb presència política, tret d’Íñigo Errejón i el que va ser líder d’Equo, el diputat de Podem Juantxo López de Uralde.

En escenari, l’actor Javier Bardem, encarregat de la clausura, ha sigut molt crític amb els governants, especialment amb Donald Trump, per abandonar l’Acord de París, i amb José Luis Martínez-Almeida, per revertir Madrid Central. «Només hi ha tres paraules que poden frenar l’impacte: urgència, ambició i reducció», ha manifestat, després d’explicar que el planeta s’ha escalfat ja per sobre d’un grau, respecte als nivells preindustrials, i amb els compromisos actuals dels països s’escalfarà tres graus. «No volem paraules inútils, sinó que exigim fets ja», ha sentenciat.

El missatge de Greta

Notícies relacionades

Després d’ell, Thunberg ha seguit la mateixa línia: «Els líders ens estan traint i no deixarem que se surtin amb la seva, diem prou ja. El canvi ve, us agradi o no», ha assegurat en un breu discurs, que ha començat en espanyol.

Per tant, totes les mirades estan posades en la COP25, a l’espera que les grans economies no només facin realitat els seus compromisos de reducció d’emissions  sinó que comencin a marcar-se metes més ambicioses.