Gairebé la meitat dels nous diagnosticats pel VIH són tardans

Els metges de família demanen la realització de cribratges a persones entre 20 i 50 anys

La serofobia és un dels principals obstacles perquè hi ha por de fer-se la prova

gry04b16

gry04b16 / CHRISTOF STACHE (AP)

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Malgrat que la incidència de diverses malalties de transmissió sexual està pujanta causa del baix ús del preservatiu, en el cas del VIH, la tendència és lleugerament descendent des de fa 10 anys, tret del cas d’homes homosexuals d’origen estranger, que en un 80% dels casos s’encomanen a Espanya. Segons l’informe de vigilància epidemiològica publicat amb motiu del Dia Internacional de la Sida, que se celebra l’1 de desembre, el 2018 hi va haver 3.244 nous diagnòstics pel VIH, que amb les dades amb retard de notificació, situaran la xifra en prop dels4.000. I el més preocupant és que, d’ells, gairebé el 50% (el 47,6%) són tardans, xifra similar a la mitjana europea, mentre que a Catalunya és lleument inferior, del 44%.

El problema dels diagnòstics tardans és que constitueix un dels principals obstacles per controlar l’epidèmia. Són perjudicials per a la persona afectada, ja que augmenta la possibilitat que tingui malalties associades i «incrementa fins a 24 vegades el risc de mort», segons Juliana Reyes, professora de la UOCi epidemiòloga. Però també és un perill per a la societat, ja que aquestes persones, com que no saben que són seropositives, poden dur a terme pràctiques de risc. De fet, es calcula que entre el 54% i el 65% de les noves infeccions estan produïdes per persones que desconeixen que són portadores del VIH.

Els cribratges

Notícies relacionades

Davant tot això, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC) creu quel’Atenció Primària pot jugar un paper fonamental, ja que la majoria d’aquestes persones, abans o després, passen per un centre de salut. Per això, reclamen la realització d’un cribatge rutinari i voluntari als pacients entre 20 i 59 anys, sexualment actius, que vagin a realitzar-se una extracció de sang per a la realització d’una anàlisi i visquin en províncies amb més incidència, tal com es va recollir a la ‘Guia de recomanacions per a un diagnòstic precoç’ del Ministeri de Sanitat el 2014.

Coincideix amb aquesta petició Cesida, la coordinadora d’organitzacions civils contra la sida, que considera que «millorar les estratègies de cribatge és una de les accions clau». El seu president, Ramón Espacio, assenyala que el temor «de la discriminació i de la serofobia és una de lesbarreres més importants per aconseguir un diagnòstic primerenc, perquè hi ha por de fer-se la prova del VIH» i que sigui positiva.

Temes:

Sida