«Consumisme = Crisi climàtica»

Greenpeace boicoteja el Black Friday a Madrid amb una gran pancarta

A França bloquegen un magatzem d'Amazon per denunciar el consum excessiu del Divendres Negre i les seves conseqüències ecològiques

zentauroepp51137301 a greenpeace banner reading  consumerism climate crisis  han191129112833

zentauroepp51137301 a greenpeace banner reading consumerism climate crisis han191129112833 / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Uns 30 activistes de Greenpeace s’han penjat aquest divendres de la façana d’un edifici comercial de la Gran Via madrilenya, on han desplegat una pancarta de 180 metres quadrats per denunciar la «festa del consumisme» del Black Friday o Divendres Negre i la seva relació amb la crisi climàtica.

Celia Ojeda, responsable de la campanya de Consum de l’organització ecologista, ha explicat a Efe que «aquesta moda que hem importat dels Estats Units, que es caracteritza per importants descomptes en tota mena de productes, és el pic de l’iceberg del consum, del qual participem massivament i compulsivament». «Cada espanyol es gastarà avui una mitjana de 300 euros en set o vuit productes, fonamentalment moda, que no utilitzarà mai, simplement pel mer fervor consumista», ha denunciat la portaveu de Greenpeace.

La protesta durarà «el temps que sigui necessari»

Greenpeace mantindrà aquesta acció de protesta pacífica «el temps que sigui necessari» i durà a terme altres iniciatives en aquesta zona comercial de Madrid, per fer «una clara crida als governs que hi seran en la Cimera del Clima (COP25) a partir del 2 de desembre sobre la gran feina que cal fer contra la crisi climàtica».

Celia Ojeda ha recordat que, segons les últimes dades de l’Agència Europea del Medi Ambient, l’any 2017 la indústria tèxtil va generar més de 600 quilograms de diòxid de carboni (CO2, cosa que la converteix en la segona més contaminant en l’àmbit internacional«És urgent que en dies com avui i en tots els altres dies de l’any les persones comencin a consumir menys i els governs, a obligar les empreses i les marques a produir menys i no ser còmplices d’aquests pics de consum, que a aquest ritme faran necessaris tres planetes com el nostre el 2050», ha sentenciat.

La seva intenció és «cridar l’atenció»

Els activistes de Greenpeace, que estan enfilats en una bastida en el número 29 de la Gran Via situat a una altura corresponent a una cinquena planta, «han entrat tranquil·lament i de manera pacífica», ha assegurat Ojeda, i la seva intenció és «cridar l’atenció tant del públic com dels governants»

La pancarta, que mostra un planeta «enfadat» al costat d’una etiqueta de «prohibit Black Friday» vol visualitzar els impactes, no només ambientals, també socials que té aquest tipus de consum, que produeix a costos molt baixos amb el consegüent impacte sobre les classes treballadores més vulnerables, denuncia Greenpeace. «A partir de la setmana que ve tindrem a Madrid els líders de tots els països del món parlant de solucions per a l’emergència climàtica a la qual ja ens enfrontem, ha subratllat la portaveu, i per això els instem a evitar que dies com aquest es continuïn celebrant a nivell internacional».

Protestes a França contra el Black Friday 

Notícies relacionades

Mentrestant, desenes de persones han bloquejat aquest matí un magatzem d’Amazon a la perifèria de Lió, mentre que d’altres s’han reunit davant la seu francesa del gegant nord-americà a prop de París, per denunciar l’ocasió del consum excessiu del Divendres Negre i les seves conseqüències ecològiques. Ja dijous, diverses dotzenes d’activistes de moviments ambientals havien bloquejat breument el centre de distribució d’Amazon, per denunciar també el mal ambiental relacionat amb el consum excessiu.

Han sigut desallotjats després d’aproximadament dues hores d’acció policial. Així doncs, vuit persones han sigut arrestades per «obstruir el trànsit, ha dit la policia.