L'Eurocambra declara l'«emergència climàtica» a Europa

Socialistes, liberals, l'esquerra unitària i els verds frenen l'intent del PPE per diluir el missatge i substituir emergència per urgència

emergencia-climatica-eurocamara / periodico

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

En vigílies de la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic 2019 (COP25) que arrenca aquest dilluns a Madrid i davant de la forta pressió dels moviments socials i juvenils, el Parlament Europeu redobla també la pressió sobre la comunitat internacional i llança una contundent avís. En una resolució aprovada aquest dijous per àmplia majoria –429 a favor, 225 en contra i 19 abstencions– el ple de l’Eurocambra declara «la situació d’emergència climàtica i mediambiental» a Europa, el primer continent a fer-ho, i demana mesures per afrontar aquesta urgència.

«Una acció immediata i ambiciosa és fonamental per limitar l’escalfament global a 1,5 ºC i evitar una pèrdua ingent de diversitat biològica», afirma un text breu, concís i molt simbòlic de tot just tres punts i diversos considerants. La majoria de la cambra considera que ha arribat el moment de declarar l’«emergència» i apressar la Comissió Europea, els Estats membres i els agents mundials que adoptin «urgentment» mesures concretes per combatre i contenir aquesta amenaça «abans que sigui massa tard».

El text, pactat per socialdemòcrates, liberals, esquerra i que ha rebut el recolzament total del grup Verds / Aliança Lliure Europea, també reclama al nou Executiu comunitari, que presidirà des de l’1 de desembre l’alemanya Ursula von der Leyen, i l’estrena de la qual es produirà precisament a la capital espanyola, a avaluar «plenament l’impacte climàtic i mediambiental» de totes i cada una de les propostes legislatives i pressupostàries pertinents de manera que garanteixin que estan plenament d’acord amb l’objectiu de mantenir l’escalfament global per sota d’1,5 ºC.

Cap a una transició «justa i equitativa»

Segons l’opinió dels eurodiputats, les mesures a adoptar han d’implicar els ciutadans, tots els sectors de la societat i l’economia, incloses la indústria, i ha d’anar acompanyada de «sòlides mesures socials i inclusives» que garanteixin una transició «justa i equitativa», sense pèrdues d’ocupació i respectant la necessitat d’un alt nivell de benestar. També consideren que «aquesta situació d’emergència no s’ha d’utilitzar per erosionar les institucions democràtiques o soscavar els drets fonamentals».

«Si volem transmetre un missatge positiu als nostres fills hem de votar a favor», reivindicava en vigílies del vot l’eurodiputat liberal francès, Pascal Canfin, un dels promotors d’una resolució contra la qual han votat el grup delsConservadors i Reformistes Europeus, inclosos els eurodiputats de Vox, la ultradretad’Identitat i Democràcia, una quinzena de liberals així com la meitat del Partit Popular Europeu que ha votat dividit –la delegació espanyola ha votat a favor– i que pretenia diluir el to del missatge substituint «la situació d’emergència» per «situació d’urgència». L’esmena d’aquest grup, firmada per Peter Liese, no ha aconseguit tirar endavant i ha sigut tombada durant la votació final per 418 vots davant els 227 aglutinats pel text dels populars.

«El debat ‘fake’ sobre l’emergència climàtica és només una cortina de fum que oculta les autèntiques decisions que hem de prendre per reduir les emissions més enllà del 50%», ha criticat Liese, portaveu en temes mediambientals. «És urgent actuar però no fa falta declarar una situació d’emergència. (La paraula) emergència es pot interpretar com una vulneració dels drets fonamentals, com la llibertat de premsa i la democràcia i espero que ningú vulgui això», ha retret.

Resultat històric 

«Ara cal passar de les paraules als fets i dotar dels mitjans per aconseguir els objectius d’aquesta resolució històrica que fa una crida a accions radicals i immediates», ha celebrat la presidenta del grup Esquerra Unitària Europea, Manon Aubry. «És positiu que el Parlament Europeu faci una declaració institucional decretant l’emergència climàtica a la Unió Europea», ha coincidit l’eurodiputada espanyola Sira Rego que ha lamentat que no sigui vinculant. 

En el mateix sentit s’ha pronunciat la liberal britànica Jane Brophy, que considera que l’Eurocambra «ha fet història» declarant l’emergència climàtica amb un pas que «va en la bona direcció». Segons el parer de la presidenta dels socialistes, Iratxe García, «combatre el canvi climàtic no és una opció sinó una obligació» i «no hi ha temps que perdre perquè el nostre planeta està en risc», ha destacat. «El resultat arriba en el millor moment possible» i «esperem accions concretes com l’augment de l’objectiu de reducció d’emissions fins al 65% el 2030», ha reivindicat per part dels Verds Ernest Urtasun. Tots els eurodiputats espanyols, tret dels tres de Vox, han votat a favor de la resolució.

Objectiu: neutralitat climàtica

Notícies relacionades

En un segon text aprovat dijous sobre la pròxima cimera del clima a Madrid, aprovat per 430 vots a favor, 190 en contra i 34 abstencions, el Parlament Europeu insta Von der Leyen a presentar com més aviat millor la seva nova estratègia per garantir la neutralitat de les emissions i incloure en el seu nou Pacte verd un objectiu de reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle del 55% per a 2030, davant el 40% actual.

Es tracta d’un assumpte que ha generat moltes divisions al si del Consell. La Comissió Europea ja va presentar una proposta per aconseguir un balanç net de zero emissions el 2050, però el pla ha quedat bloquejat al Consell Europeu pel rebuig de Polònia, Hongria i la República txeca. El text adverteix a més als governs que les emissions que demana dels sectors del transport marítim i l’aviació són poc ambiciososes i aposten perquè tots els governs els incloguin en els seus plans nacionals de reducció d’emissions.