Els fraus a l'empara d'internet

El propietari d'una bici robada la recupera gràcies als Mossos després d'haver-la vist a Wallapop

Un policia de paisà es va fer passar per amic del propietari en la cita amb la lladre per recomprar el vehicle

La Policia avisa que si algú compra un article robat i es descobreix el perdrà amb els diners

zentauroepp50150396 bcn bicicletas191127143029

zentauroepp50150396 bcn bicicletas191127143029 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

En Kevin ha recuperat la seva bicicleta de 4.000 euros després que una compradora intentés vendre-la-hi dos dies després per 400 euros a través de Wallapop, un conegut portal de venda d’articles de segona mà. Dos mossos d’esquadra de paisà, uns dels quals es va fer passar per amic de la víctima, van acudir a la cita amb la presumpta lladre i van recuperar la bicicleta.

La història es va produir fa uns quants dies a Ciutat Vella i va coincidir amb el primer servei de paisà del mosso en pràctiques José Miguel F., a qui va tocar patrullar amb un veterà, Quim M. «Ens van trucar de la central per avisar-nos que un noi havia quedat amb una venedora per recuperar la seva bicicleta robada dos dies abans i que havia trobat a Wallapop», recorda el jove policia.

Els dos agents es van citar amb en Kevin abans d’acudir a l’entrevista amb la presumpta delinqüent i planejar l’acció. Després, un dels mossos el va acompanyar a veure la venedora, mentre l’altre els vigilava. «Al veure que que el comprador estava acompanyat, la noia va començar a posar-se nerviosa i a desconfiar. Vaig haver de guanyar-me la seva confiança perquè ens portés on era la bicicleta i en Kevin fins i tot li va ensenyar els diners», recorda el policia veterà, Quim M.

Passeig i trucada per despistar

«Després d’un llarg passeig pel Raval, la noia va trucar a la seva còmplice i li va explicar alguna cosa en portuguès, que no vam entendre. En aquell moment em vaig haver d’identificar com a policia i dir-li que ens portés on era la bicicleta», afegeix Quim M. El segon policia es va acostar i els quatre van entrar a l’edifici, on van trobar la còmplice i la bicicleta, que havia sigut amagada en un altre replà superior.

La presumpta lladre havia sigut denunciada en altres ocasions per petits robatoris i furts. La seva amiga, no. I en Kevin va recuperar la bicicleta de 4.000 euros, de la marca Wilier, que va reconèixer a Wallapop gràcies a un parell de modificacions que li havia fet. L’aventura ha motivat una carta d’agraïment de la víctima «per l’afany, compromís, dedicació i professionalitat dels dos mossos». 

Notícies relacionades

Josep Maria Pujol, cap de la unitat d’investigació de la comissaria de l’Eixample, ha explicat que fa uns quants dies el seu grup va resoldre un altre robatori de 60 bicicletes en una empresa també gràcies a la utilització de Wallapop per a la seva venda a menor preu. «Els usuaris han de saber que si compren una bici robada i es descobreix perdran la bici i els diners, que hauran de reclamar al lladre que els la va vendre», afegeix. I recomana lligar les bicicletes bé i guardar sempre la factura amb el número de bastidor per facilitar la seva recuperació.

Unes 4.500 bicis a l’any

Cada any es roben a Catalunya unes 4.500 bicicletes (4.271 des que va començar el 2019) i se’n solen recuperar una desena part. Només a la ciutat de Barcelona han sigut sostretes 955 bicis des de començament d’any, segons els Mossos d’Esquadra.